2010 m. vasario 2 d., antradienis

10. Dar šiek tiek info apie Koh Pangan salą

Koh Pangan salos žemėlapis:
http://www.phangan.info/pdfs/koh_phangan_map.pdf

Fullmoon Party - R'n'B, Drum&Bass, Psy-Trance muzika, vieta- Haad Rin paplūdimio saulėtekio pusė. Mes gyvenome saulėlydžio pusėje, ir labai tuom džiaugėmės, nes jeigu ne festivaliai tai muzika iš barų, klubų grojo dieną - naktį.
Halfmoon Party - TRANCE muzika, tarp miestelių Thongsala ir Haad Rin, Ban Tai - džiunglėse.
Blackmoon Party - TECHNO muzikos tūsas, Ban Tai - DŽIUNGLĖSE.


Koh Pangan sala nuo žemyno nutolusi 70 km, nuo Koh Samui - 12 km. Tai vienintelė sala, kurią aplankė netgi 4 Tailando karaliai. Karalius Rama V čia lankėsi netgi 10 kartų. Sala prieš 600 metų buvo tuščia ir neapgyvendinta, ją atrado vienuoliai, kurie čia įsikūrė Phu Khao Noi šventykloje, nes suprato, kad sala yra labai patraukli dvasiškai.
Tai penkta pagal dydį Tailando sala. Plotas 167 kvadratiniai kilometrai. 90 procentų salos sudaro džiunglės, ir jos nepaliestos civilizacijos. Joje labai daug krioklių.

9. Antroji diena Rojuje

Nuprendėme dar vieną parą likti rojuje, t.y.Koh Pangan saloje.

Dragon fruit - nerealiai skanus tailandietiškas vaisius
***
Pusryčiavome tailandietiškoje kavinukėje - 2 Pad Thai x 50 b, 2 kokteiliai vaisių : dragon fruit (30b), mango (40b). Kokteiliai pasakiškai skanūs ir jauti skonį šviežių vaisių, o ne šaldiklio, kuris visada juntamas geriant kokteilį už 7-8 Lt Lietuvos kavinėse. Aišku ir kiekis Fruit Shake'ų čia dvigubai didesnis, o kaina trigubai mažesnė.
Jūros gėrybės - Pad Thai patiekalas
***

Po pusryčių įsipylėm benzo, po miestelį kelis ratus apsukom. Susikrovėm daiktukus, kremukus ir į paplūdymį išėjom. Buvo išties karšta, apie +37 šilumos, gal netgi ir daugiau, todėl neilgai ten pabuvome ir gryžome namo. Jonukas nuėjo pietų miego, o aš į terasą - "pasitaškyti" nuo jūros bangavimo.
Mane jau taip užkniso tie patys rūbai per visą kelionę į Tailando pietus. Juk turėjau tik 1 šortus ir 1 maikutę. Išvykstant iš Patajos kuprinėje sutalpinom tik fotiką, higienos priemones, rankšluostį ir Jono 1 maikutę. Išties neįtikėtina, bet visi reikalingiausi mūsų daiktai sutilpo į vieną nedidelę kuprinę. Rūbų praktiškai turėjom tik tai ką buvom apsirengę :)

Jonas atsikėlė, buvo itin geros nuotaikos, pazyziau, kad labai atsibodo "šortai-maikė" apranga, tai jis nupirko man suknelę !!! Jeeee !!!

Kadangi "pasipuošiau" nauju apdaru, tai ėjome vakarieniauti į Thai restoranėlį.
Beja, suknelė kainavo 200 batų.

Ryt jau išvyksime 6 ryto iš čia į Phi-Phi salas, žinomas iš filmo "The Beach" su Leonardo Di Caprio. Užsisakėme jungtinį bilietą, t.y.taxi 6 ryto iki kelto, kelto bilietas iš Koh Pangan į Surathani, autiko bilietas iki Krabi ir keltas iš Krabi į Phi-Phi. Iš tikrųjų tai belekoks nerimas ir panika, nesuvokiama kaip reiks nukeliauti iki salų. Visokių kabliukų pilna galva buvo...

8. Chaosinis-kominis bilietų pirkimas kelionei iš Koh Phangan į Phi phi salas

Šiandien užėjome į kelionių agentūrą ir pilni nepasitikėjimo bandėm įsigyti kelionę į Phi-phi salas. Agentūrų čia pilna, viena prie kitos ir siūlo keliones į aplinkines salas - Koh Samui, Koh Tao, Phi-phi, Phuketą, siūlo netgi į Vietnamą, Malaiziją, Bankoką.

Sakau "pilni nepasitikėjimo", nes tikrai taip ir jautėmės. Pirmiausiai toje agentūroje kol mes išaiškinome tai darbuotojai kur mes norime nuvykti, nes ji niekaip nesuprato žodžio Phi-phi. Sakau norim į Phi-phi (tarimas mūsų buvo [Fi-Fi] , toks kaip taria visi europiečiai ir amerikiečiai). O tailandietė mums sako "Oh no no, I don't know Phi-phi. We don't have Phi-phi". Blemba, galvoju kaip jie neturi bilietų į šią salą, jeigu ant stiklo lange parašyta, kad plukdo į Phi-phi. Vėl ir vėl bandau jai sakyt, kad norim į Phi-phi. Kol galų galiausiai, sakau - duok žemėlapį, parodysiu ko mums reikia. Parodžiau, tada ji sušuko: "Oh, you want Py-py". Tarimas jos buvo ne fi-fi, o py-py. Pagaliau įvyko susikalbėjimas!

Ir tada prasidėjo dar didesnė painiava. Sako kokiu laivu norite keliauti - speed boat , kuris plaukia 1,5 val ir kaina 700 batų, ar lėtu keltu Raja 2 val. ir kaina 550 batų. Pasirinkome pigesnį variantą. Tada ji pradėjo mums pasakoti kad 5:50 val ryto taxi atvažiuos mūsų pasiimti iš ten kur mes gyvename, tada pradėjo berti negirdėtus miestų pavadinimus, uostų pavadinimus ir aiškinti kur mus nuplukdys, ne iš šitos salos į kitą salą (t.y.taip kaip mes čia atvykome), o tiesiai su vienu keltu į žemyną. Tada veš su vienu autobusu, tada pasitiks jos brolis arba dar kažkas ir veš dar kažkur kitur, o ten vėl kažkas tipo pasitiks ir vėl kažkur veš. Nei vieno miesto pavadinimo neįmanoma buvo įsiminti. Ir negana to ji visą maršrutą mums papasakojo 3 ar keturis kartus netgi nepadarius pauzės ir nepaaiškinus kad kartoja tą patį per tą patį. Tai mums toks kosmosas pasirodė viskas, kad netgi pyktis pradėjo imti.
Sakau "Stop, woman, please, stop. Please repeat everything very slow and show it in the map". Ir vėl ji viską subėrė kaip žirnius, pirštu badydama tai į vieną, tai į kitą vietą žemėlapyje. Oh my God!

REZULTATAS - sumokėjom 750 batų žmogui ir išėjom nieko nesupratę ir visiškoj komoj :)
Be kelionės kainos dar sumokėjome 2600 už 2 nakvynės paras bungale Phi-phi salose. Kadangi tiek Lonely Planet knyga tai skelbė , tiek ir agentūros darbuotoja mus patikino, kad gauti laisvą kambarį ar bungalą (namuką) tą pačią dieną ten nuvykus - tiesiog neįmanoma. Dabar pats sezonas ir visi kambariai yra užimti. Ji pasisiūlė mums atlikti rezervaciją iš anksto.
Vėliau vakare mes dar kartą užėjome pas tą tailandietę ir ji dar kartą mums paaiškino visą kelionės į Phi-Phi eigą. Bet vistiek nesupratome, kaip mus atpažins ir nurodys, kad sėsti būtent į šitą keltą, autobusą, kaip jos brolis supras, kad čia mes ir t.t. Milijonai klausimų kirbėjo galvoje, o jos atsakymas buvo vienas : "Everything will be good".

Niekaip negalėjau suprasti kodėl taip pigiai mums kainavo visa kelionė,t.y. kelto bilietas į žemyną, iš ten keli persėdimai autobusais ir vėl keltas į Phi-phi salas. Kai vien keltas iš čia kainuoja 550 b, o į Phi-phi -dar brangiau.
Kaip paaiškėjo vėliau (tai perskaičiau vakare iš kelionėje sutikto dano pasiskolintoje "Lonely Planet" knygoje) yra daug pigiau nusipirkti pilną kelionės paketą nei pačiam pirkinėtis bilietus atskirai.

7. Sweet sweet super sweet honey moon

Šiandien persikraustėme į kitą bungalą - ant jūros kranto! Labai romantiškas, gražus ir su visais patogumais - A/C, TV, mini baras (800 batų). Juk vis dėlto mūsų medaus mėnuo - galime sau tą leisti ;)

Vaizdas pro mūsų miegamojo langą

Įsikūrėme naujame būste (t.y. nutrenkėm daiktus ant lovos) ir išbėgome ieškoti pigiai-skaniai papusryčiauti. Radome mielą kavinukę, kurioje šalia amerikietiško ir angliško maisto buvo ir tailandietiško. Užsisakėme Pad Thai, aš kaip visada su krevetėm, Jonas - su vištiena. Stebėjau kaip kosmiškai greitai tailandietė gamina mums valgyti. Virtuvė nėra atskirta, ji yra toje pačioje patalpoje kur ir staliukai, tik atokiau nuo kavinės lankytojų.

Štai ir mano maistas, niam niam. Tailandietiškų patiekalų kainos 70-80 batų (5,6-6,4 Lt).

Šiaip pamąstymai ... Labai keista, kad jaunimėlis (turistai) visada užsisako ir kemša hamburgerius, cheesburgerius, bulvytes free, coca-colą ir kitą šlamštą. Juk būnant svetimoje šalyje reikia išbandyti tos šalies maistą, o ne grūsti į skrandį junk-food'ą, kurio beje galima ir savo šalyje gauti.
Po skanių pusryčių sėdom ant motorolerio, užsipylėm kuro (kavinėje) ir išvykome į džiungles, su tikslu rasti kroklius. Pasiėmėme salos žemėlapį ir geriamo vandens.
P.S. Kuro Tailande galima nuspirkti tiesiog pakelės parduotuvėje ar kavinėje. Jis parduodamas buteliuose po 1 litrą, o kainuoja keliais centais brangiau nei degalinėje.

Mūsų motoroleris - geriausias, kokį yra tekę išsinuomuoti per visas mūsų atostogas tiek Azijoj, tiek Europoj. Traukia gerai (tas svarbu Jonui) ir gražus (tas svarbu man).

Važiuojant džiunglėse labai pavargom nuo saulės kaitros, baigėsi geriamas vanduo ir beveik kuras, todėl teko grįžti į pagrindinį kelią, arčiau civilizacijos. Pasipyldėme visas atsargas ir leidomės į kelią toliau. Vos ne vos džiunglėse atradom gal 3 ar 4 krioklius, bet tik 1 iš jų buvo neišdžiūvęs.
Akį patraukė ir sulūžę keliai, kurie tikrai nekėlė saugumo jausmo, važiuojant pro juos. Gerai, kad nors bent kai kurie iš jų buvo pažymėti įspėjamaisiais ženklais.



Privažiavom namuką įspūdingą džiunglėse įsitaisiūsį ant aukštų kuolų. Net nežinau ar norėčiau jame apsistoti jeigu būtų galimybė. Iš vienos pusės tai tikra egzotika, iš kitos - brrrrr.



ĮDOMU! Tailandiečių marketingas. Dažniausiai tailandiečiai reklamas, šūkius, stendus naudoja itin lėkštus, ypač Patajoje. Bet šioje Koh Pangan saloje teko pamatyt ir gudresnių afišų. Pavyzdžiui mums važiuojant keliu, pravažiavome labai daug pakelės kavinių, parduotuvių, visų jų reklaminiai šūkiai kvietė užsukti ir atsigaivinti "Fresh fruit", "Soft drinks", ir net nežinai kurią pasirinkti, nes jų daugybė. Bet viena kavinė tiesiog abstulbino tokiu reklaminiu šūkiu "The last stop before JUNGLE". O taip, neįmanoma čia nesustoti :) Ir kas keisčiausiai, kad užrašas netgi buvo nemelagingas, ir išties po šios kavainukės vėl prasidėjo šnarančios džiunglės.

Apvažiavome beveik pusę salos, pradėjo leistis saulė ir patraukėme atgal į savąjį Had Rin miestelį. Truputį gailą, kad saulė leidžiasi 6 val.vakaro - ištisus metus, ir teką 6 val ryto, taip pat ištisus metus.
Radome didžiausią Jang medį (Biggest Yang Tree). Šalia medžio Jonas. Medžio dydis pritriankiantis, nesuvokiamai aukštas.


Saulėlydis pro mūsų namuko (bungalo) langą.

Saulėlydis mūsų terasoje.


Oh sweet sweet super sweet HONEY MOON !!!