2015 m. sausio 24 d., šeštadienis

11 d. Hue – imperatorių miestas

Šiandien su autobusu važiavome iš Hoi An į Hue – Vietnamo imperatorių miestą. Išvažiavome 7:30 val ir apie pietus jau pasiekėme Hue. Autobuso bilieto kaina juokingai maža – 4 usd. Kelias nėra ilgas, tik 140 kilometrų, bet kelionė užtrunka net 4 valandas, kadangi keliai vingiuoti. Ir kaip visada autobusas stoja kelis kartus, vieną iš jų ne trumpiau kaip pusvalandžiui, kad žmonės, ir tuo pačiu ir patys vairuotojai, pavalgytų kavinėje, kurioje autobusas stabtelėjo. Beje, kadangi visi puola iš autobuso ir bėga pirkti vandens, sausainių, ledų, vaisių ir aišku maisto užsisako, tai vairuotojams ta kavinė padengia prabangų stalą, kaip ir atsidėkodama, kad jie sustojo būtent pas juos, būtent jiems "chalymo" davė. 
Pirmasis maistas šiandien – kalmarų sriuba – 40 000 dongų
Viešbutį radome labai, labai, labai gerą ir tik už 10 dolerių. Erdvus kambarys, du langai į skirtingas puses, šviesu, jauku, ne kokia skylė be langų, nėra jokių pelėsių. Tai net nuotaika iš karto pakilo, kai pamatėme kambarį. „Imam!” – vienbalsiu apsisprendėm per sekundę. Mums ne tik, kad patiko kambarys, bet dar ir papirko tai, kai personalo darbuotojas pasakė, kad jei norime kavos ar arbatos, galime paprašyti ir gausime jos - „any time, for free“. Tikrai labai svetinga ir jauki aplinka.
Hue viešbučio kambarys – tobulas :)
Nesinorėjo praleisti dienos veltui, t.y. nieko nepamačius, neaplankius kokios gražios vietelės, todėl net nevalgę išskubėjome į Citadelę. Ji pastatyta 1804 – 1883 ir yra tarsi Hue miesto širdis. Apjuosta stora keturių metrų pločio ir 10 km ilgio plytų siena, su 10 vartų, įėjimų į imperatoriaus valdas. Viduje daug pastatų su skirtingomis Forbidden Purple City funkcijomis – imperatoriaus rūmai, priėmimo kambariai, imperatorienės, jos tėvų rezidencijos, šventyklos, biblioteka, teatras ir kiti. Vietnamo imperatorius, norėdamas suvienyti šiaurės ir pietų Vietnamą, perkėlė sostinę iš Hanojaus į Hue, pastatė šiuos visus pastatus, aptvėrė stora gynybine siena, bet deje, taip ir nesuvienyjo.
Forbiden Purple City
 Forbiden Purple City – vienas iš pastatų
Forbbiden Purple City
Kiemas
Vėjo varstomos durys
Vieni iš daugybės citadelės vartų
Tiek privaikščiojus ir dar per karštį, tikrai nusipelnėm skanių pavakarių. Atradome gerą vietelę „Ninas Cafe“. Pagaliau ir vėl radau dieviško maisto – TOFU. O dar ir paruoštas jis buvo dieviškai – su soja ir ananasais, bei ... svogūnais. Fui, svogūnų nemėgstu, tai teko truputį paknibinėti lėkštę ir juos parankioti. Na bet pats tofu – fantastiškai skanus.
Ninas Cafe“ – super vieta
Pavakariai – Tofu su ananasais 40 000d
Vakarienei pasirinkome jau per pavakarius patikrintą kavinukę - Nina Cafe. Tikrai rekomenduoju visiems ten apsilankyti. Mes, einant link tos kavinės, stabtelėjome prie kitos tiesiog pavartyti meniu. Prie mūsų priėjo užsienietis ir sako "If you are looking for a really good food, just go straight and then turn right - Ninas Cafe. Very good food".
Vakarienės "starteris"

Ojojoj, kiek šiandien visko daug nuveikėm. Rytoj reikėtų nuomotis motorolerį ir važiuoti už Hue miesto ribų, nes ten išsidėsčiusios Hue imperatorių kapavietės, kurios pastatytos kaip atskiri parkai / paminklai, skirtingose vietose. Tai gausiai turistų lankomos kapavietės, kai kurias jų patys imperatoriai, dar gyvi būdami, susiprojektavo. Tik kad nuvažiuoti iki jų, reikia - arba vėl mokėti už nuvežimą su autobusu ir trankytis su krūva kitų nepažįstamų žmonių, arba nuomotis motorolerį. O eismas, čia Hue, tai kažkoks ekstrymas, nerealiai judrios gatvės, pilnos motorolerių... Taigi, skaičiuojame, jeigu pasiimti ekskursiją, tai kainuoja žmogui 8 doleriai (dviems jau 16 usd), o nuomotis motorolerį – tik 4 doleriai (dviems ta pati kaina – 4 usd). Žodžiu, išvada – ryt nuomuosimės motorolerį ir patys bandysime viską rasti. Svarbiausiai gerai padaryt namų darbus iš vakaro, t.y. susirasti per Google maps lokacijas lankytinų vietų, tada adresus susivesti į navigaciją, ir judėti tuo keliu, tikintis, kad šį kartą navigacija ir Googlas nenugrybaus ;)