2017 m. kovo 9 d., ketvirtadienis

THAI 9. KHAO SOK - antra diena džiunglėse.


Pabudau. Virš ežero tvyrojo rūkas... Gražu, tobula. Jačiuosi čia lyg filme, o ne realiame gyvenime. Tokio gamtos grožio ir spalvų, deje, bet gimtojoje Lietuvėlėje neįmanoma pamatyti... Nors ir įkritau vakar į vandenį, nors ir žiauriai išsigandau, bet negaliu pykti ant šios mistiškai gražios vietos. 
Nacionaliniame parke Khao Sok teliūškuoja ežeras Cheow Lan, kuris sudaro vieną gražiausių ir žymiausių draustinių pietrytinėje Azijos dalyje. Tropinės džiunglės, esančios draustinio teritorijoje, laikomos seniausiomis visame pasaulyje, mat manoma, kad joms daugiau kaip 160 milijonų metų. Manoma, kad būtent Khao Sok draustinio bei Krabi provincijos gamtos peizažai įkvėpė filmo „Avataras“ kūrėjus. Ir tikrai, kai esi čia, jautiesi lyg pasakoje, o ne realiame gyvenime...
Khao Sok nacionalinis parkas - viena iš nedaugelio pasaulio vietų, kurioje aptinkama didžiausia ir neįprasčiausia gėlė raflezija. Mes deja, jos nematėme, nes ji žydi tik 4 – 5 dienas ir , kad ją pamatyti, reikia vykti į atskirą turą, mokėti, mano suvokimu, nepagrįstą pinigų sumą...
Anksti ryte mūsų jau laukė kavinėje paserviruoti pusryčiai ir rytinis safaris su long tail boat (pažodinis vertimas - "ilgauodegiu" laivu). Visi mano drabužiai ir kedukai vis dar buvo šlapi. Naktį drėgmė čia didžiulė, nors ir buvau pakabinusi batus tiesiai po ventiliatoriumi, jie neišdžiuvo.
Rytiniame safaryje, deja bet, dramblių, meškų ir tigrų nesutikome ;) Mums iš medžių pamojavo tik kelios bezdžionės ir įvairius garsus palaidė paukščiai.

Uolos ir mūsų laivugalis
Rytinis ežero vaizdas saulei tekant
Uola už uolą gražesnė
King Kongo kalnas
 
Gražios čia uolos šiame ežere, prilyginčiau jų grožį netgi Vietnamo Halong bay įlankos uoloms. Vanduo tarsi žalias, bet aplink pakrantes melsvas. Krantai smėlėti tarytum kokiam pajūry. Šis Cheow Lan ežeras ir žodžiais nenupasakojami gamtos peizažai atima žadą net įnoringiausiems keliautojams. Neįsivaizduoju, kad kažkam čia galėtų nepatikti.

Ežero pakrantė
Vietinių gyventojų namukas
 
Sekantis mūsų trip'as truko lygiai valandą su greitaeige valtimi, plaukėme iki kažkokios uolos, kurios pavadinimo jau tikrai neatsimenu. Išlipę į krantą, ėjome džiunglėmis. Buvo labai karšta ir trošku, nes visą kelią kilome tik aukštyn ir aukštyn. Po 45 min pasiekėme tikslą. Uola kaip uola - su vorais, šikšnosparniais. Deja, gyvačių nesutikome. Įspūdį paliko tarantulo lizdas, rastas džiunglių kelyje. Vakarykštė uola gal buvo daug įspūdingesnė. Bet turbūt tik dėl to, kad šiandienos uola ir ėjimas iki jos jau gerokai nuvargino mus :) 

Džiunglių medžiai

Gardieji pietūs dėžutėje    
Mūsų trip'as Khao Sok džiunglėse jau ėjo į pabaigą. Po pietų mus parvežė į miestelį, kur buvome palikę savo sunkias kuprines. Khao Sok miestelyje dar spėjom pavalgyti prieš kelionę į Krabi. 


GREEN CURRY. Nerealus - tirštas, sodrus, aštrus...
 

16 valandą sėdome į mini veną, kuris vežė mus į Krabį. Kelionė buvo ilga... Galvojome, kad autobusiukas veš mus tiesiausiu keliu, t.y. apie 2 valandas, bet pasirodo jis turi savo maršrutą ir suka didžiulį lanką, kol apvažiuoja visus kurortinius miestelius ir kaimelius. Važiavome net 6 valandas... 
Krabi mieste apsigyvenome super viešbutuke. Geriausias per visą šią kelionę - "Baifern Mansion dormitory". Kaina parai - 350 batų (~9€). Kambarys didžiulis, su balkonu, erdvus ir su ventiliatoriumi. Truputį dieną karšta, bet vakare - vėsu. Kiti patogumai - karštas ir šaltas vanduo, arti centro, arti upės, normalios rozetės, o tai tikrai aktualu, nes daugumoje vietų kai įkiši telefoną krautis, pakrovėjas tiesiog iškrenta iš lizdo.
"Baifern Mansion dormitory"
 

Viešbučio savininkas suorganizavo mums kelionę rytojui į salas su spead-boat'u. Kaina agentūrų lankstinukuose, kuriuos jis turėjo, buvo nurodyta 1500 - 1600 batų. Jis paskambino į ten kur pigiausia, pasiderėjo kainą. Padėjo ragelį ir pranešė, kad gali padaryti gerą kainą - po 1000 batų žmogui. Kol mes apsisprendėme, vietų jau nebeliko į tą laiviuką. Tada jis paskambino į dar kelias agentūras. Ir ten jau buvo "full". Ištraukė dar vieną lankstinuką, kur kaina buvo nurodyta 2600 batų. Ten vietų mums keturiems jau buvo. Kainą, kadangi pasakė prieš tai 1000 batų, tai ir šitai kelionei davė tą pačią -1000. Kažkokia čia mistika... Manau, kad visur kaina yra ta pati, tik kelionių agentūros, kurios organizuoja šituos pasiplaukiojomus po salas, tiesiog žaidžia su turistais rašydamos tokias aukštas kainas.
P.S. Mano telefonas, kuris kartu su manimi įkrito į Chiew Lan Lake ežero vandenį, veikia. Parą laiko jį vietiniai palaikė sausuose ryžiuose ir sakė įjungti tik dar po paros. Aš laikiausi jų rekomendacijų - nejungiau telefono, todėl ir mano kelionės memuarai buvo dingę kelias dienas. Na ir Kao Sok džiunglėse nebuvo interneto. Vietiniai jau žino ką daryti tokiais atvejais, nes nemanau, kad buvau pirmoji įkritusi į tą tarpą tarp namelių...
Krabi miestelio vietinės gyventojos
 
Vakarienė - thai noodles seafood
 
Sweet and Sour seafood
Važiuodami čia, turėjome daug abejonių, ar teisingai pasirinkome kryptį, vykdami į Krabi. Atvykus ir pavakarieniavus ir aišku išsimaudžius po varginančios 6 valandų kelionės, nusprendėme, kad visai patrauklus šis Krabi miestas. Manau rasime čia veiklos. Svarbu, jog atradome gerą restoraniuką, kur maisto kainos telpa į mūsų rėmus ir viskas labai skanu.