2011 m. sausio 18 d., antradienis

3d. LAOSAS: šiandien tapom milijonieriais

Atsikėlėm nuo traukinio darbuotojo žadinimo ir burbėjimo savo kalba. Kaip reikėjo suprasti – jau laikas keltis, pakuotis šmutkes ir ruoštis išlipimui Nong Khai. Išlipom traukinių stotyje. Iki sienos į Laosą 1,5 km, tuk-tuk kainavo 30 batų (~2,55 Lt). Tailando pasienyje pildyt reikia departure korteles, o praėjus pro muitinės postus, iškart pirkti bilietą autobuso į Loaso pasienį, nes iki jo yra 2 km. Autiko kaina 15 batų (~1,28Lt). Ir čia prasideda laukimo malonumas, užsipildyt reikia Visa application, arrival card, ir laukti ilgoje eilėje. Labai aiškiai parašyta juodu ant balto - visa Lietuvos piliečiams 30 USD, bet visvien mums tenka mokėti po 35 USD kiekvienam. Valiutos keitykloje iškeičiu USD į Kipus (Laoso valiuta). 1USD= 8000 kip.
Vos tik praėjus pasienį ir patekus Laoso pusėn, pripuolė krūva tuk-tuk vairuotojų, taksistų, kurie visaip bandė įkalbėti važiuoti būtent su juo, o ne su kitu. Tuk-tuk‘as žmogui iki sostinės Vientiano kainavo 150 batų (12,75Lt), ~30 km. Apsistojome pirmame guesthouse, kuriame buvo laisvas kambarys, kaina 100 000 kip, dušas, karštas vanduo, A/C, TV. Chanta Guesthouse - paprastas, tvarkingas ir nesmirdintis Japonų šeimos įkurtas.
Vaizdas pro viešbučio langą
Pasidėjus daiktus, rūpėjo kuo greičiau pavalgyti. Aaaaaaa kaip gera nesitąsyti ant kupros beprotiško svorio !!!
Reikėtų paminėti, kad kuprinės sveria: mano 9 kg, Jono 14 kg.
Pirmoje gatvėje prie Mekongo upės pervertus meniu akis užkliuvo už Green Curry, Red Curry irk t.patiekalų, taigi čia ir užsukome. Tikrai nepasigailėjau, Green Curry buvo wow, kainavo 15 tūkst.kipų porcija, plius dar ryžiai 5 tūkst.
Vientianas – miestas, kuriame jaučiasi Prancūzijos kultūros pėdsakai. Laosas – Prancūzijos buvusi kolonija. Parduotuvėse galima nusipirkti Prancūziško vyno, visur pardavinėja pranc..pyragėlius, „bagetes“. Bet nereiktų pamiršti, kad čia dabar yra socializmas. Laose yra tik vienas mobiliųjų telefonų tinklas – TIGO, vienas benzino kolonėlių tinklas, kuris aptarnauja visą Laosą, vienos rūšies alus – Laos bear, žodžiu, visiška monopolija.
Ką gi, atėjo laikas aplankyti visus Wat‘us (šventyklas) ir visas kitas žymias vietas. Tai ir padarėme.
Patuxai (Victory Monument). Amerikiečiai nupirko Laosui cemento, kad šis pasistatytų oro uostą, bet Loasas sumąstė pastatyti Triumfo arką kokia yra Paryžiuje, tik didesnę, kad šį bei tą įrodytų Prancūzijai. Beje, reik tų priminti, kad Loasas – buvusi Prancūzijos kolonija. Įėjimas į vidų ir galimybė užlipti laiptais aukštyn žmogui kainuoja 3 000 kip.
Victory Gate lubos
Kelis kart smaguriavom ananaso, kurio skonio nei iš tolo neprilygsta Lietuvoje pardavinėjamais. Pusė ananaso kainuoja 3 000 kip, jis būna jau be žievės, supjausto jį gabaliukais, įdeda į maža maišelį ir įsmeigia pagaliuką, su kuriuo reikia valgyti smeigiant ananasą.
Laos beer 0,640 L = 9 000 kip, kokteiliukas SPY wine cooler (vynas su mineraliniu) – 9 000 kip.
Vakare pasimėgavom masažais, Jonas tradiciniu Laosietišku, aš – veido. Abu kainavo po 35 tūkst.kipų.
Beje, šnd tapom milijonieriais !!! Laoso milijonieriais, su pilna kišene Laoso kipų. Keičiant pinigus keityklose, prie pat langelio stovi dėžutė, kurioje pridėta plonų gumyčių, jos skirtos pinigams susirišti, nes visi užsieniečiai, kurie keičiasi šiek tiek virš 100 USD, patampa milijonieriais :)
Nusipirkome bilietus rytojui važiuoti į Laoso pietus – Pakse miestelį, kur turėtų būti itin žalia. Sleeper bus bilietas žmogui kainuoja 16 000 kip, išvažiuoja iš Southern autobusų stoties 20 val, ir važiuoja 9 val. P.S.Southern bus station yra 13-15 km nuo Vientiano.
Ryt bandysime aplankyti Buda parką.