2015 m. sausio 17 d., šeštadienis

4 d. Hošiminas – Dalatas / 8 valandos gulomis autobuse

Atsikėlus ryte, reikėjo apsispręsti kur traukti toliau - į šiaurę į Dalat miestą kur drėgna, kalnuota ir vėsu ar į pietūs į salas, kur baltas smėlis ir žydras vanduo. Vis tik geriausia yra tinginiškus malonumus pasilikti kelionės pabaigai, taigi susiradome agentūrą, kurioje bandėm nusipirkti autobuso bilietus į Dalatą.
Sekėsi sunkiai nes kad ir ko beklausėm, ten dirbantis vaikinukas tik linksėjo galvą ir rodė į ant sienos pakabintą Vietnamo žemėlapį. Aš jam sakau: "Ar autobuse gausime kur sėsti ar reiks stovėti visą kelią?". Pažiūrėjo į mane, pakraipė galvą ir sako: "Yes". Tada suglumusi bandžiau patikslinti savo klausimą: "Nesupratau? Tai bilietą pirksim su nurodyta vieta ant jo konkrečia sėdėjimo? Ar kas kur nori ten ir sėda?". Jo atsakymas tas pats: "Yes". Tada suėmė juokas ir sakau jam - „Tu žinai ką nors ar nieko nežinai ir bet ką man sakai?“. Jo atsakymas standartiškas – „Yes“. Na va, pagaliau išsiaiškinome, kas ir kaip yra :) Na labai konkretus vaikinukas :) Tiesiog teko pasakyti jam "sorriukas ir ikiukas" ir ieškoti kitos agentūros, parduodančios autobusų bilietus. Ją radus, įsigijome bilietus už 14 $ žmogui.
Oho... Kelionės trukmė iš Hošimino į Dalatą - 8 valandos... Tas faktas ne itin pradžiugino. Na bet čia bent jau nemelavo kaip prieš tai buvusioje agentūroje. To vaikinuko teigimu autobusas į Dalatą važiuoja apie 4-5valandas.
Dar turėjome laisvą pusvalanduką iki autobuso išvykimo, taigi pasistiprinome prieš ilgą kelią. Nieko nėra skaniau pusryčiams, kaip vietnamietiškas patiekaliukas - Banh Xeo. Jis gaminamas iš ryžių miltų, pridedama į tešlą turmeriko. Įdaro variacijos priklauso nuo regiono. Kaip pagrindas visada dedami sojų pupelių daigai ir tada jau arba krevečių, arba kiaulienos, arba abiejų ingredientų kartu. Man labai keista, bet jie mėgsta maišyti mėsą su jūros gėrybėm. Gzzz... 
Banh Xeo – 40 000 dongų
 Banh Xeo vidus / įdaras
Sleeping bus - autobusas su gulimomis vietomis
Autobusas, su kuriuo dardėjome į Dalatą, buvo vadinamasis sleeping bus, t.y. jame ne sėdimos, o gulimos vietos yra. Vietinių ūgiui tai tos vietos tikrai gulimos, na bet mums jos pusiau sėdimos ir dar kojas gerokai sulenkus per kelius, nes kitu atveju, jei jas ištiestum, kaimynui ant galvos užkrautum.
Kadangi kelias buvo ilgas, tai standartiškai autobusas stojo pusiaukelėje pavalgyti. Prie bilietų, mums dar davė kažkokias korteles „50% nuolaida”. O visą kitą vietnamietiškai parašyta. Tai kaip paaiškėjo, jos skirtos kavinėje panaudoti, kur mes ir sustojome. Užsisakėm visko – tradicinės vietnamietiškos sriubos - Pho Bo, nevalgantiems mėsos - ryžių makaronų su jūros gėrybėmis, na, o mėsaėdžiams - ryžių bei vištienos, ruoštos kario padaže :) Kai viską atnešė, net žagtelėjome, kokio dydžio tai porcijos ... Net pusės neįveikėm. O sumokėjome už viską tik 62 000 dongų (~3 usd).
Atvykus itin lengvai ir pigiai gavome vietą nakvynei – 10 usd – su Wi fi (kuris absoliučiai neveikė), karštu vandeniu. Erdvus didelis kambarys,  dvi dvigulės lovos, rankšluosčiai, TV, mini šaldytuvas, kondicionierius, kurio čia tikrai nereikia. Čia labai šalta, nes esame gerokai aukščiau jūros lygio. Jei Hošimine buvo gerokai virš +30, tai čia Dalate vakare kažin ar temperatūra siekia bent +18.

Rytoj laukia nauja diena, nauji įspūdžiai, tikriausiai imsime motorolerį, tik vat kad mano kompanjonas nemoka vairuoti motarkės :) Na kažkaip bandysime jį išmokyti ir pakeliauti aplink Dalatą, nes čia daug gražių gamtovaizdžių.