2013 m. sausio 23 d., trečiadienis

7 diena. Vakarų Sumatros salos

Ryte oras buvo fantastiškas, taigi sėdom į motorinę valtį ir išplaukėm į Indijos vandenyną - į aplinkines vakarų Sumatros salas. Jų čia yra apie šimtas – mažesnių, didesnių, su balto smėlio paplūdymiais, apaugusių neįbrendamomis džiunglėmis, apsuptos žydru vandenynu – tiesiog maldaujančios ir kviečiančios jas aplankyti.
Kelionė buvo labai smagi. Nardėm visą dieną. Prisižiūrėjau tokio grožio žuvyčių, kokių net per TV nesu mačius - geltonos, raudonos, žydros, žalsvos, rausvos ir visos itin ryškių spalvų - didelės ir mažos. Atrodo paimsi ir pagausi, paliesi jas, bet vos tik priplauki arčiau, jos iš karto sprunka tolyn. Koralų ir augmenijos asortimento žodžiais neįmanoma apibūdinti... Kaip gaila, kad neturim povandeninio fotoaparato... Niekada dar nesu mačiusi tokio spalvingo ir pritrenkiančiai gražaus povandeninio pasaulio. Tobulas vaizdas panėrus gylyn, tereikia tik kuo mažiau muistytis ir stebėti vandenyno gyvenimą.
Pagang sala. Vakarų Sumatra.
Kaip ir buvo žadėta vakar, šitos išvykos metu mes gavome labai skanius pietus, daugybę vaisių ir aišku vandens. Nes vandens čia reikia gerti ne litrais, o tiesiog kibirais. Karštis didžiulis, bet tai yra teigiamas faktorius, dievinu kai oro temperatūra yra bent jau virš +30. Sumatros vakaruose dabar yra gerokai virš +38.
Vakarienė buvo pasakiškai skani. Valgiau Fish Curry, o Jonas – beef Curry. Po vakarienės vėl smarkiai lyjo, bet vėl taip smarkiai, kad nejauku buvo. Vanduo šniokštė ir plovė viską tiesiai į jūrą. Kai atsikeli ryte ir pažiūri į vandenį, jis būna labai murzinas, bet iki pietų nusistovi ir vėl džiugina savo žydrumu.
Sumatroje labai mažai turistų. Jei sutinki kažką, tai iš karto pokalbis pakrypsta apie kainas, kas kiek už ką mokėjo. Pasiklausai ir tada supranti, kad mes visgi keliaujam dar pakankamai pigiai ;) Nes kiti už tuos pačius dalykus moka 3 ar net 5 kartus brangiau, ir visi vietiniai plauna smegenys sakydami, kad tai labai pigu, nes ne sezonas.
Susibendravom su vietiniu, kuris bent kažkiek minimaliai moka angliškai, susikalbėti aišku labai sunkiai sekėsi, bet vis tik šį bei tą pavyko suprasti. Jis su savimi nešiojosi Sangung – planšetinį kompiuterį. Čia tikriausiai turėtų būti Samsung, tik tai „padielka“. Paklausus jo, kodėl čia niekas nemoka angliškai, jis pasakė, todėl kad čia mažai turistų. Tada paklausiau ar mokykloje moko anglų kalbos, o jis atsakė labai paprastai – neverta eiti į mokyklą mokytis anglų kalbos, parasčiau kalbos išmokti iš turistų (kad ir kiek čia jų mažai) ir pragyventi iš jų. Mokytis neverta. Štai koks elementarus žmonių suvokimas apie mokslą. Vakarais visi vietiniai renkasi kartu, sėdi prie jūros, juokiasi ir džiaugiasi gyvenimu ir dėl nieko nesijaudina. Yra kaip yra – gyvenimas paprastas ir nesudėtingas.