2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

16d. Vietnamas. Raudonosios Mui Ne kopos ir kelionė į HCMC (Saigoną)

Oooooo! Kaip “nuostabu”, kai net žadintuvo nereikia ir  4 valandą ryto prikelia du gaidžiai, bet viens už kitą gaidiškesni... Abudu be gailesčio giedoti pradėjo dar gerokai prieš keturias ryto ir jau nebesustojo. 4:45 val. suskambėjo žadintuvas. Laikas ridentis iš lovos... Aaaaa... Ir važiuoti pasižiūrėti raudonųjų Mui Ne kopų.
Kelionė motoroleriu užtruko apie pusvalandį – visiškoje tamsoje. Ir vos tik atvažiavus, saulė patekėjo per kelias minutes. Kopos tikrai įspūdingos, nes visiškai ne tokios, kokias aš jas įsivaizdavau. Jos driekiasi tolėliau nuo jūros, atskirtos greitkeliu ir eina vis gylyn ir tolyn nuo pajūrio. Kopų spalva ryškiai raudona buvo tik saulei tekant, o patekėjus – ji buvo tik geltonai rausva, bet vistiek graži.
Mui Ne raudonosios kopos

Na, kadagi motoroleris išnuomuotas pusdieniui ir iki autobuso, vežančio į HCMC (Saigono) dar liko 6 valandos, tai reikia išnaudoti laiką kuo prasmingiau ir neapsiriboti tik kopų pažiūrėjimu. Reikia pagrybauti ne po turistams skirtas gatveles, o kur gilėliau. Privažiavus prie pat jūros, kur verda visas gyvenimas, dėmesį patraukė šūksniai. Pažvelgus žemyn nuo skardžio, akyse pasirodė stulbinančiai gražus peizažas – neaprėpiamas kiekis smulkių valtelių ir laivelių bei pilnas krantas moterėlių, belaukiančių vyrų, grįžtant su laimikiu, gaudytu visą naktį. Vos tik kokia valtelė atplaukia į krantą, visos tuoj subėga ir pradeda rūšiuoti pagautus moliuskus, žuvis, kalmarus, krevetes, krabus, jūrines didžiules sraiges ir ungurius.
Žvejų pagautas laimikis - kalmarai ir šukutės
 Rūšiavimo cechas Nr.1 
Rūšiavimo cechas Nr.2
Pasirodo, čia iš karto visos jūros gėrybės, vos ištrauktos į krantą, yra parduodamos. Visos moterytės turi svarstykles, deda, sveria, skaičiuoja. Na ir kaip galima praleisti tokį šansą ir neįsigyti šviežiausių krevečių. 1 kilogramas tik … 6 litai. Jamam! Gerai, kad viešbutuke virtuvėlė yra lauke, ten tikrai bus visi įrankiai ir priemonės maisto ruošimui. Važiuojant link namų, turguje nusičiupau dar kelis laimo vaisius, šakelę kalendros, sultingai sunokusių pomidorų ir gerą saują sojų daigų. Ilgai negalvojau, ėmiau tai, kas atrodė turėtų derėti su krevetėmis. Ir neapsirikau, nes ankstyvieji pusryčiai gavosi laaabai gardūs ;)
Pusrytukų gaminimo procesas
O štai ir rezultatas – šviežiausios kada valgytos krevetės
Na ir pagaliau atėjo laikas eiti link autobuso, t.y. į pagrindinę gatvę ir judėti link HCMC t.y. Ho Chi Minh City, arba dar kitaip Saigono. Tik truputį buvo užklupęs nerimas, koks gi bus tas autobusas ... Juk kelionės trukmė 6 valandos, tai tikrai norisi kaip įmanoma patogiau važiuoti ;) Ir, nors vakarykštis bilietų pardavėjas, apsirūkęs opiumo, sakė, kad tai bus sėdimas, atvažiavo gulimas autobusas. Bet dar geresnis, dar patogesnis nei visi iki šiol Vietname išbandyti.
Autobusas į HCMC/Saigoną

OPIUMAS. O, beje, tęsiant opiumo temą, tai visi vietiniai taip jį rūko ... Ir tokie išėję būna ... Na jie labai laimingi tuo metu atrodo, šypsosi, galvytę linkčioja, bet vis klausia ir klausia to paties po kelis kartus. Vakar, perkant bilietus į Hochiminą, vietnamietis įtraukė gerą dūmą pro milžinišką bongą, tada atsisuko ir išsišiepė iki ausų. Paklausus, ką jis rūko ir ar galima pabandyt (nes tai buvo lyg ir panašu į kažkokį tabaką), jis atsakė „ne, jums tikrai to negalima rūkyti, tai opiumas“. Na taip, tikrai negalima, nes opiumas yra narkotikas, prie kurio priprantama... 
HOCIMINH CITY. Na ir štai pagaliau – Saigonas. Viešbutukas ne itin koks prabangus, tiesiog paprastas ir ne brangus, nes norėjosi kuo greičiau numesti kuprines į kampą ir eiti pavakarieniauti, nes vis tik kelionė autobusu išvargina.
Naktinis Saigonas/Hochiminas
Mano išsvajotieji - Fresh spring rolls with prawns - 5 Lt
Po itin skanios vakarienės ir pasivaikščiojimo po naktinį Hochiminą reikėjo ir masažų – pėdučių... Hmmmm kaip gera ir malonu... Tikra atgaiva ... Kaina: 1 valanda – 4 USD (10 Litų). Bet padarius masažą, tau pateikia lapelį, ant kurio parašyta – įvertinkite mūsų masažą ir palikite arbatpinigių. 4 USD – nuostabiai, 3 USD - labai gerai, 2 USD – gerai. Joaaa, gerą taktiką čia taiko. Masažai kainuoja pigiai, o arbatpinigiai tiek pat turėtų tarsi būti kaip ir pats masažas ;) Palikau dolerį ir išėjau ;)
Saigone labai geras oras, vakare +30, ryt dieną praneša, kad bus +35. Super! Iki ryt!