2017 m. kovo 1 d., trečiadienis

THAI 1-2 d. Bangkok - Chiang Mai

PASTABA: rašau iš telefono, ne su kompu ir todėl čia nebus gražaus teksto lygiavimo :) Manau ir klaidų pasitaikys, nes rašymo tempas... slow... Bet geriau taip nei nieko ;) Ir tikiuosi nenusimušiu ūpo su telefoniniu rašymu... Taigi, pradedam!
Keliautojai: Vilma ir Aidas. Rusnė ir Artūras. 
Skydžio kaina: 519 €/ žmogui
Šalis: Tailandas. 
Kursas: 1 Euras yra ~36 Tailando batai.

Skrydis Vilnius - Stambulas - Bankokas nebuvo varginantis, bet užmigti kietai man ne visai pavyko. Taip tiesiai šviesiai sakant - "filmavau" visą kelią... Bet tik atskridus į Bankoką ir paragavus vietinių gėrybių,  akyse prašviesėjo ir miego jau nebereikėjo.
Turėjome du pasirinkimus: arba likti šiąnakt Bankoke ir normaliai išsimiegoti, arba sėsti į naktinį autobusą ir dardėti į Chiang Mai, bet ir vėl nemiegoti, o tik kimarinti, tačiau neprarasti atostogų laiko. Aišku, rinkomės kuo greičiau ir kuo daugiau pamatyti. Su traukiniu ir tuk-tuk'u nukakome iš oro uosto į Bankoko pagrindinę gatvę, skirtą turistams  - Khoasan Road. Čia pilna agentūrų, viešbučių, kavinių, masažų salonų ir kitų pramogų. Tikslas - nusipirkti autobuso bilietus į turistams skirtą patogesnį autobusą. Taigi, pirmoje pakeliui pasitaikusioje mini kelionių agentūroje, užklausėm kiek kainuoja VIP bilietas. Atsakymas tenkino - 800 batų, bet pasiderėjus,  kainą pavyko numušti iki 750 batų (~21€). Tiesiog reikia paminėti, kad atstumas Bankokas - Chiang Mai yra ~850 km. Kaina tikrai padori... jeigu... tai tikrai butų buvęs VIP autobusas... Smagumėlis, pirma kelionės diena ir mus jau apmovė - nuvežė tiesiog į autobusų stotį ir įsodino į eilinį autobusą už 442 batus. Važiavome naktį su vietiniais ir pusę nakties už mūsų sėdynių praverkė vaikas. Ką ten praverkė, greičiau jau praklykė... Numigti ir vėl nepavyko :) Pusiaukelėje stojome pavalgyti. Maistas mus buvo įskaičiuotas į kelionės kainą. Apsivalgėm Tailando skanybių ir visas pyktis dėl permokėtų bilietų išgaravo. 

Mūsų naktipiečiai - nerealiai gardūs
5 val ryto pasiekėme Chiang Mai stotį ir pasiderėję su tuk-tuk'o vairuotoju, atvykome į miesto centrą už 120 batų keturiese, nes sulipome visi į vieną tuk-tuk'ą. Kažkaip sutilpome, nors ir labai jis mažas ir skirtas vežti dviems žmonėms. Perėjome kelis viešbučius, ieškodami vietos nakvynei. Deje, bet į daugelį patekti nepavyko. Juk vis tik... naktis. Galiausiai užėjome į Manee guesthouse ir sutikome ten opiumo apsirūkiusi sargą. Jis buvo toks išbridęs, vos ne vos susikalbėjome su juo. Ištisai juokėsi, pamiršdavo kokią kainą pasakė ir galiausiai kai jau susiderėjome du kambarius dviems paroms po 450 batų, tai mokant pinigus jo kaina staiga padvigubėjo... Ir vėl teko kalkuliuoti su skaičiuotuvu tiesiai prieš jo akis. Tada jis paimė į rankas skaičiuotuvą, beleką paminkė ir supratau, kad jį dabar gerai opiumas taško :D  Protarpiais lyg ir užeina jam prašviesėjimas, bet laikinas... Šiaip ne taip baigėme cirkus su juo, gavome kambarių raktus ir sutarėm išsimaudę susitikti už valandos apačioje - registratūroje, nes visi nusprendėme, kad tikrai nesame pavargę po dviejų parų nemiegojimo ir sėdėjimo lėktuve, autobuse. Deje, bet dušas ir horizonali lovos padėtis nužudė... visus... net ir stipriausius...  Prigulėm tik minutėlei pakimarinti, o visi tarsi sutartinai išlūžome ir atbudome tik pusiaudienyje. Išdūmėm kuo skubiau į miestą, pavalgyti ir apsižvalgyti, nes šiame mieste labai daug įspūdingų budistinių šventyklų. 

Patiekalų kainos ~60-80 batų (~2€)
Gaususis vėlyvų pusryčių stalas
Apėjome nemažai šventyklų, pavadinimų tikrai nefiksavau, nes tiesiog mėgaujuosi vaizdas, o ne kaupiu statistiką. Radome norų medį. Užrašiau norus už mus visus keturis, ir pakabinome lapelį ant medžio. Nors ir atrodo turime visko ką aš surašiau, bet manau šių dalykų niekada nebus per daug ;)
Norų medžio šaka ir mūsų norai
Tailandiečiai budai aukoją viską ką patys vartoją - kolą, fantą, vandenį, ryžius, vaisius.
Foto apačioje - šventyklos durys ir aš su sijonu, kurį privalėjau užsivilkti prieš patenkant į vidų. Gerbiant vietinių tradicijas, kojos ir pečiai turi būti uždengti. Prie kiekvienos šventyklos durų kabo lentelė, kurioje aiškiai parodyta kaip privaloma rengtis, norint čia apsilankyti. Vyrams kažkodėl galioja skirtingos taisyklės, jiems galima čia įžengti su šortais, o moterų kojos turi būti uždengtos žemiau kelėnų...
 
Itin maža šventykla
Šventyklos varpai

Masažai. Valandos trukmės Thai masažai čia kainuoja 200 batų (6 €). Nuodėmė nepasinaudoti tokia proga. Visi keturi vienu metu nuėjome į Thai masažiukus. Ui kaip gerai išlaužė, išspaudė visus taškus ir išbraškino kaulus. Po tokio masažo jautiesi kaip naujai gimęs, o ypač jeigu gauni tikrai kietą masažistą. Aš tokį ir gavau - moteriškė vaikščiojo su pėdomis visu svoriu ant manęs, tampė, sukinėjo mane. Truputį skaudėjo, bet atpalaidavo 100%. 

Vakare susitikome su kitais lietuviais, kurie Tailande keliauja jau 3 savaites ir visiškai niekur neskuba, nes per klaidą nusipirko vietoje 2 savaičių pusantro mėnesio bilietus. Super! Manau laikas jiems tikrai neprailgs, nes Tailandas turi ką pasiūlyti visiems. Jau vien maistas vertas 10 balų. Jis ne tik skanus, bet ir sveikas. Svoris čia lyg ir turėtų kristi, bet kai taip skanu, suvalgom beveik dvigubai nei valgytumėm Lietuvoje. O tarp valgymų juk dar mėgaujamės vaisiais ir smoothy'iais... 

Kaip pirmam kartui tiek. Vajetus, nutirpo ranka rašant telefonu... Na, bet rašymo ūpas dar nedingo :)