2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

12d. Kambodža: Sihanoukville - jūra, saulė, laukiniai paplūdimiai ir vagys...

Uodai žudikai...
Beveik bemiegė naktis... Uodai taip sulesė, kad draskiausi visą naktį. Užmigau tik paryčiais. Beje, iš pradžių miegojau užsiklojusi tik lengvą antklodę, pradėjus siautėti uodams, apsidangsčiau storu pledu – netgi galvą. Buvo laaaaabai karšta, bet kentėjau, o uodai sėkmingai gėlė ir per pledą.
Keisčiausiai tai, kad Lietuvoje manęs uodai nekanda, o Joną – puola masiškai, čia – viskas atvirkščiai.
Atsikėlę stengėmės kuo greičiau susikuisti ir išsiridenti iš namų, kad kuo anksčiau nueiti prie jūros, kol dar nėra kosmiškai karšta ir tvanku. O aš taip norėjau miegoooo... Nieko, pamiegosiu paplūdimy.
Paplūdimiai – ryte tušti, per pačią kaitrą (12-16 val.) – perpildyti.
Prie jūros žmonių labai mažai, kadangi dar ankstus rytas. Visi čia renkasi nuo vidurdienio. Prie jūros driekiasi visas takas kavinių, barų, restoranų. Bet vis vien nusprendėm eiti kuo toliau nuo civilizacijos pėdsakų turinčių Serendipity beach ir Occeuteal beach iki kokio atokesnio laukinio paplūdimio. Norėjosi privatumo, o tokiems normas įgyvendinti ypač tinkamas tuščias smėlio ruožas tarp minėtųjų paplūdimių ir Otres beach.
Pėdinome pajūriu į rytų pusę kol baigėsi visi barai, kavinės, bungalai (namukai), bet norėjosi dar atokesnės vietelės. Dar po 2-3 kilometrų žiūrint tiek į rytus, tiek į vakarus, nesimatė nieko, tik smėlis ir jūra. Vienareikšmiškai nusprendėm - tinka, būname čia.
ĮSPĖJIMAS ! Nepalikite daiktų be priežiūros, nors ir esate vieni. Kodėl taip sakau? Tuoj pat paaiškinsiu.
Nors ir nuėjome pakankamai toli, bet vis tiek po kiek laiko sutikome vietinę gyventoją - moterį, kuri ant galvos užsidėjusį lėkštę nešioja ir pardavinėja įvairiausius vaisius. Ji mus perspėjo, kad eitume maudytis tik po vieną, o kitas būtinai turi likti ant kranto ir prižiūrėti daiktus. Nusistebėjau, juk čia nieko aplinkui nėra. O ji pasakė, kad vaikai pajūriu su motoroleriais pastoviai dviese važinėja ir vagia krepšius, nors ir minutei paliktus be priežiūros. Vienas vairuoja, o kitas sėdi už jo, stebi situaciją ir čiumpa „grobį“. Nelabai ką padarysi tokioje situacijoje, nes kol išbrisi iš vandens, jie jau senai bus pabėgę su motoroleriu.
Mus įspėjusi moteris nuėjo, mes atsigulėm pasilepinti saulės spinduliais ir iš karto krūmuose, gal per 20 metrų nuo mūsų, pamačiau gulinčius ir mus stebinčius 2 vaikus. Vėliau tie patys veikėjai jau raižė pajūriu su motoroleriu, t.y. „dirbo“.
Paplūdimiuose pilna ne tik vagių, bet ir laukinių šunų. Vienas kaip tik movė pro mane kaip strėlė tiesiai iš krūmų į vandenį, išsimaudė, nusipurtė, pasivoliojo ir dingo.
Neilgai džiaugėmės saule ir pajūriu, nes jau apie 10-11 val. pasidaro labai karšta, taigi teko grįžti iki namų. Čia juk Kambodžos pietūs – karštis ir tvankumas, +35 ir daugiau.
Rytinis krantas – Otres beach - tylus ir ramus, mažai keliautojų
Išsinuomojom motorolerį (nuoma parai - 8 USD) ir nusprendėme važiuoti paplūdimio keliu, kuo toliau į rytus, t.y. iki Otres beach, nes buvau skaičius, kad tai pats atokiausias ir ramiausias paplūdimys, jame nėra didelio judesio, žmonės ten važiuoja tik susilieti su gamta, atsipalaiduoti. Atvažiavus iki šio paplūdimio neliko abejoniu - čia tikrai visiškas chill'as.
Atlikom mini "tyrimą" savo smalsumui patenkinti, t.y. apsimetėm, kad ieškome nakvynės ir pasiklausinėjom kokios yra namukų nuomos kainos, apžiūrėjom kaip atrodo jie iš vidaus ir panašiai. Galbūt kam nors, kas lankysis Kambodžoje pravers ši informacija, bet gali būti, kad ir patys dar čia grįšime ne kartą.
Radome daug gražių namukų su visais patogumais tiesiog ant jūros kranto, jų kaina svyruoja 10-20 USD. Kuo toliau važiavom, tuo mažiau patogumų buvo siūlomuose nuomotis namukuose, kol galiausiai privažiavome tokius, kurie kainuoja 2-3 USD, be elektros, pastatyti tik iš šiaudų, lentų, viduje tik lova. Būtų savotiškas iššūkis tokiame apsigyventi, bet geriau pagalvojus - mes juk jau turime įdomios patirties su nakvojimu laukinėje gamtoje ir jos netikėtumais, taigi čia apsistoti nebūtų nieko naujo.
Kainas net užsirašiau, kad nepamirščiau, nes apvažiavom tikrai nemažai. Pateiksiu kai kuriuos, t.y. tuos kurie vertesni dėmesio.
Dany's beach club kaina 5 USD - tik lova ir spintutė, sienos iš šiaudų ir lygtais net su tarpais, taip kad naktį tikrai yra didelė tikimybė sulaukti nepageidaujamų svečių - vorų, driežų...
"I don't know". Geras pavadinimas :) Kaina 8 USD, yra net elektra ir vanduo.
Queen Hill Resort - A/C 20 USD, fan 15 USD. Viduje labai gražu, o pats namukas yra virš jūros ant pastolių pastatytas, vaizdas nerealus nuo jo terasos.

"Sunshine Cafe Bungalows" - 5 USD, bet laisvų vietų nėra, bungalai užrezervuoti net 3 mėnesius į priekį. Prabangos čia tikrai nėra, bet aplinka nereali. Visi namukai atsukti į jūros pusę, išeini ir brendi tiesiai į vandenį. Nors čia yra keliautojų, bet tvyro absoliuti ramybė -kas skaito knygą, kas su baidarėm irstosi, kiti biliardą žaidžia.
Joa, gražių vietų yra pasaulyje. Bet visada šalia to kas siūloma keliautojams pamatai ir tai kaip gyvena vietiniai (foto žemiau). Šis vaizdas dažniausiai nesužavi.
Maisto kainos kavinėse ir restoranuose.
Pietavome savo viešbučio restoranėlyje. Beje, kainos čia („GST Guesthouse“) pakankamai padorios. Patiekalai Green/Red/Yellow/Panang ir kt. Curry su vištiena/jautiena/kiauliena/tofu kainuoja 2,50 USD. Curry su krevetėm/kalmarais/jūros gėrybėm - 3 USD, Curry tik su daržovėmis - 2 USD. Įvairios Azijietiškos makaronų sriubos (noodle soup) su jūros gėrybėmis ~2-3 USD. Tom Yum arba Tom Ka sriubos - 3 USD. Alaus skardinė 0.33l - 0.50 USD. Pieno kokteilis su šviežiais vaisiais – 1 USD. Mieste kainos didesnės, apie 0,50-2 USD.
Vakarienė.
Vakarienei radome idealią vietą – BBQ restoranėlį, kuriame už 3 dolerius tau iškepa didžiulį kepsnį prie tavo akių ant žarijų. Galimas pasirinkimas - barakuda, tunas, redsnaper, marlin fish, kalmarai, krevetės, krabas. Prie milžiniško kepsnio galimas garnyras – bulvė kepta folijoje arba ryžiai ir aišku didžiulė porcija salotų. Be visa to dar gavome po bokalą alaus. Ta proga atšventėm savo vestuvių 1 metus, 1 mėnesį ir 1 dieną.
Po vakarienės ėjome pasivaikščioti po miestelį, visi tik kviečia – užeik pas juos, pavakarieniauk, o tuk-tuk‘ų vairuotojai dar įkyriau „Mister, madam, need tuk-tuk? Tuk-tuk?“. Apsivemti galima nuo to pastovaus jų rėkimo „Tuk-tuk! Tuk-tuk!“.
Alkoholinių gėrimų kainos – mažos.
Radome supermarketą, ir užėjom pasižiūrėti kokios gi jame kainos. Alus - dvigubai brangiau nei baruose, o alkoholis kainuoja beveik centus. Įvairūs prabangūs importiniai gėrimai po 1 l (viskiai, brendžiai, romai, degtinės) kainuoja 8-12 USD.
Kambodžos masažai – beviltiški, tik sunervuoja, o ne atpalaiduoja.
Grįžę namo nusprendėm dar pasimėgauti masažu. Pas mus viešbutyje kaina doleriu mažesnė nei mieste, t.y. masažo valanda kainuoja 5 doleriai. Nuėję į saloną bandėm visaip išsiaiškinti, kuris masažas geresnis, nes brošiūroje buvo paminėtos trys masažų rūšys - Thai , Swedish ir Khmer. Masažistės visiškai nei žodžio nemokėjo angliškai. Pasikviečiau vaikinuką iš registratūros, jam pasakiau ko noriu, bet matau, kad jis tik gūžčioja pečiais, klausia masažisčių, bet ką jos pasako nieko neišverčia mums atgal. Galiausiai supratom kad tailandietiškas yra stipresnis o Khmer (kambodžietiškas) – švelnesnis. Kadangi tailandietišką jau esam bandę daugybė kartų, tai pasirinkome Khmer. Vos atsigulus ant stalo pajaučiau, kad masažistė visiškai nemoka daryti masažo, netgi nepaspaudžia nei vieno taško, kad būtų bent truputį malonu. Pats blogiausias masažas kokį savo gyvenime esu patyrusi. Jonas beje sutinka su manimi 100 procentu, nes irgi liko žiauriai nusivylęs. Išėjom kupini ne palengvėjimo, o pikti kaip šunys. Cha! Ne veltui tame salone nebuvo eilių, nereikėjo užsiregistruoti iš anksto.
Teisybę sakant, Kambodžoje kur tik darėmės masažus, visur jie buvo blogi. Duočiau daugiausiai 6 balus iš 10. Aišku, šitas mūsų viešbučio “GST Guesthouse” masažas tai vertas 0 balų.
Nuo savo pradinio kelionės taško (Bankoko) esame nuvažiavę jau toli. Jeigu apytiksliai tai jau prasukom apie 27oo - 3000 km. 1 naktis lėktuve, 1 naktis traukinyje, 3 naktys autobuse, o likusios - guesthouse'uose, bungaluose. Kuprinės tai palengvėja(nes išmetam sunešiotus rūbus), tai vėl pasunkėja (nes vis kažko prireikia nusipirkti parsivežti į Lietuvą - vietinių prieskonių, gėrimų, ar kokio kito vietinio gėrio). Tuo momentu kai reikia iškeliauti iš tos vietos kur esi apsistojus, užsidedi kuprinę ant pečių ir prakeiki visus, kurie kažko užsiprašė lauktuvių !!! Nes visą tą svorį tu neši ant savo kupros ir netgi toks daiktas kaip magnetukas ant šaldytuvo ar prieskoniai kurių svoris 20g. žiauriai spaudžia pačius. Aš netgi išmečiau sportbačius, su kuriais atskridau. Neįsivaizduoju kaip reiks grįšti atgal namo, juk atskridus į Suomiją reiks persėsti į lėktuvą skrendantį į Rygą, ir reiks su tapkėm eiti per lauką kur temperatūra -20 laipsnių ..

Įkėliau žemėlapį, kiek jau esame nukeliavę - iš Tailando sostinės Bankoko į Laoso sostinė Vientianą, iš ten - į Laoso pietus Paksę. Apsukom ratą nuomotu motoroleriu po Bolevian plateu (plokščiakalnį) ir iš ten patraukėm į Kambodžą - Phnom Phenį. O iš sostinės į pietus   Shihanoukville  prie Pietų Kinijos jūros.