2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

12 d. Hue – tranzinės budistų maldos ir imperatorių kapavietės

Norint pamatyti kuo daugiau, reikia keltis kuo anksčiau neskaitant to, kad ir atostogauji. Taigi kėlėmės 7 val ryto, nors vakar užmigom gal tik 2 val nakties. Pirmiausiai rūpėjo kuo greičiau išsinuomoti motorolerį ir kuo daugiau imperatorių kapaviečių aplankyti. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad kaip gali būti tai įdomu, bet tos kapavietės tai  vos ne miestai atskiri įrengti. Apjuosti tvora su šventyklomis viduje, tvenkiniais, sodais bei aišku atitinkamo imperatoriaus bei jo šeimos narių kapais. Registratūroje paprašiau, kad atvarytų motorolerį, dėl kurio jau vakar iš vakaro tariausi. Luktelėti tereikėjo porą minučių ir jis jau stovėjo kieme. Atsisėdau, užsikūriau ir supratau, kad kažkas čia negerai. O gi trūksta veidrodėlių ! Jobtararai! Be veidrodėlių čia neįmanoma net 5 metrų nuvažiuoti, nes neaišku kas tau atskrieja kosminiu greičiu iš nugaros. Thanks but no thanks! Duokit kitą motarkę man. Labai nustebo, kodėl man būtinai reikia tų veidrodėlių, bet nutaisius rimtą veidą ir palaukus dar kelias minutes, atvarė techniškai tvarkingą transporto priemonę. Jie tai vairuoja labai paprastai - tiesiog nesižvalgydami atgal. Važiuoja prieky tavęs ir makaluojasi po visą kelią arba staigiai suka tiesiai prieš nosį. Kas važiuoja iš galo, tas ir stebi eismą priekyje savęs. Dar iš šalutinio kelio į pagrindinį labai mėgsta staigiai įšokti net nepažiūrėję ar nieko nekliudys. Apie eismą žiedu galiu pasakyti tiek, kad ten negalioja absoliučiai jokia taisyklė ir dar gi, kai privažiavau vieną itin judrų, supratau kad net įvažiuoti į jį sunkiai sekasi. Sustojau ir laukiau kada baigsis nuolatinis srautas motorolerių toje beprotybėje. Bet srautas nenutrūkstamas... Teko beveik užsimerkti ir nerti stačiai į tą visą košę :) Keli tokie žiedai, dar kelios dešimtys sudėtingų sankryžų ir pagaliau užmiestis, bet eismas ne kažin ką sumažėjo...  
Pirmas punktas, pažymėtas mano plane, buvo pagoda –Truc Lam. Šalia jos puikuojasi aukštas bokštas, kurio architektūra man labai patinka. Buvau čia ir pernai, todėl negalėjau neužsukti ir dabar kai vėl esu Hue. Beje, mes visiškai atsitiktinai pataikėme atvažiuoti į pagodą, kai joje vyko religinės apeigos – vyko budistinių giesmių giedojimas. Besiklausant jų, net šiurpas bėgiojo per visą kūną. Nežinau kaip kitiems žmonėms, bet man jos turi kažkokį tranzinį poveikį – klausau ir grimstu gilyn ir gilyn. Gerą valandą pasiklausius tokių garsų, vėl supratau, kad norėčiau būti budiste :)


Truc Lam pagoda
Truc Lam pagodos kiemo bokštas
Besimeldžianti šventykloje
 Besimeldžiantys budistai šventykloje
Besimeldžiantys vienuoliai
Tu Duc Tomb – imperatoriaus kapavietė, kurią jis pats dar gyvas būdamas sau susigalvojo, susiprojektavo. Pastatyta ji buvo 1864-67 metais. Jos statyba kainavo labai brangiai, nes būdamas gyvas, imperatorius Tu Duc gyveno visiškoje prabangoje. Jis turėjo net 104 žmonas. Šio imperatoriaus kapavietė gausiausiai lankoma turistų, bet nepasakyčiau kad man ji labai patiko, nes pernai kai buvau Vietname, lankiausi kitoje - Khai Dinh tomb. Vat ji tikrai paliko gilų įspūdį.
Tu Duc Tomb
Imperatoriaus kapo sargybiniai
Beje, įėjimas į visas imperatorių kapavietes, kiek čia jų yra už Hue miesto, kainuoja po 5 dolerius. Gal truputį sakyčiau ir neverta visų jų lankyti, reiktų pasirinkti kokias dvi - Tu Duc Tomb ir Khai Dinh tomb, ir tiek tikrai pakanka.
Khai Dinh tomb – kaip jau minėjau, aš jau buvau čia buvusi pernai,tai nėjau dar kartą ir nemokėjau 5 dolerių, tuo metu kol kelionės draugas apžiūrinėjo tą vietą, aš tiesiog pasimėgavau važiavimu su motoroleriu. Uch, kaip gerai motarkė traukia ant tiesiosios. Viskas, sumąsčiau, kad reikia, grįžus į Lietuvą, išsilaikyti motociklo teises ir pirkti motorolerį ;)
Aplankius tiek daug imperatorių kapaviečių, jau truputį jautėsi nuovargis. Ir akys bei burna buvo pilnos smėlio. Eismas tikrai sudėtingas visą dieną. Pačiame Hue mieste vėl nerealiai įsitempus vairavau. Netgi sumąsčiau, kad Lietuvoje, jeigu nuneši į regitrą video medžiagą, kaip įrodymą, kad vairavai Vietname motorolerį, tai turėtų duoti iš karto motociklo teises be jokių važiavimo pamokų. 
Vakare skaniai pavakarieniavome – Banh Khoai, tai beveik kaip prieš tai ragauti Banh Keo, bet dar kitokie krepe ryžių miltų blyneliai su kitokiu įdaru viduje ir traškesni. Beje ir padažas patiekiamas jau nebe žuvies, o žemės riešutų ir karštas. Bet skanu, oi kaip skanu ir kaina labai puiki – tik šiek tiek daugiau nei 1 doleris (25 000d).
Banh Khoai - 1 doleris
Užsisakėm dar ir Nem Lui (mėsytė ant citrinžolės pamauta)

Dar gi daugelyje vietų mačiau štai tokias įdomias, įvairiausių spalvų košes. Nežinau, neatrodė man jos labai ypatingai skaniai, tai net ir nesiryžau išmesti pinigų į balą. 
Spalvotosios košės

Rytoj bus ne itin smagi diena, nes apie pietus išjudėsime su autobusu į Mui Ne, o tai pakankamai didelis kelio gabalas, stoti Nha Trange, laukti sekančio autobuso naktinio į Mui Ne. Na žodžiu, teks keliauti apie 24 valandas.