2015 m. sausio 20 d., antradienis

7d. Nha Trang miesto įžymybės

Šiandien oras buvo itin palankus ilgiems pasivaikščiojimams po Nha Trang miestą. Temperatūra tesiekė vos +32. Kelionę pradėjome paplūdimiu. Juo visą kelią ėjome iki Pho Nagar Cham Towers budistų šventyklų. Kaip tik pataikėme ant budistų aukojimo laiko, t.y. kai visi vietiniai nešė vaisius, pieną, saldainius ir dėjo ant altoriaus, taip atlikdami auką. Šventyklos vidus buvo tiesiog paskendęs smilkalų kvape, kuris net atrodo sodina prie žemės, bet geraja prasme, t.y. tarsi hipnotizuoja.
Aukojimo ceremonija
 Aukojama viskas - gėlės, vaisiai, saldumynai, vanduo
Pho Nagar Cham Towers šventyklos vidus
 Tam, kad galėtum patekti į šventyklos vidų, reikia būti tinkamai apsirengus, t.y. kelnės turi dengti kelius, jokių atvirų drabužių, kurie apnuogina nugarą, krūtinę. Kadangi čia karšta, tai visi smalsuoliai ateina tikrai nepasiruošę tinkamai, todėl čia, šalia šventyklų, stovi spinta, kurioje sukabinti drabužėliai dengiantys viską ką reikia. Taigi ir man teko tokį apsivilkti ir prieš įeinant į šventyklą dar nusiauti batus. Tai tiesiog privaloma visiems.
Aprangėlė, deramai šventyklos lankymui dengianti kūną
Pho Nagar Cham Towers šventykla buvo pastatyta VII-XII a. Čampos nariai ją naudojo aukoms aukoti. Čampos - tai etninės kiniečių ir vietnamiečių budistų grupės. Šventyklų viduje persipynę visokių dievų – Buda, Šyva su daugybe rankų. Įdomiausiai, kad Šyva yra pusiau vyras, pusiau moteris, t.y. viršutinė dalis - veidas ir platūs pečiai - vyro, krūtinė ir visa apatinė - moters. 
Šyva dievas – pusiau vyras, pusiau moteris
 Visos moterys šventykloje, po ilgo klūpėjimo ant kelių, atsistoja ir šitą daiktą – linga – trina rankomis ir tada braukia sau per galvą, per veidą. Vaizdas tikrai kažką primenantis, ir ne veltui. Pasirodo, linga – tai tikrai vyriškos Šyvos pusės atributas.
Linga - vyriškosios Šyvos pusės atributas
Daug prisižiūrėjome keistų ritualų ir patraukėme atgal link miesto ieškoti Long Song Pagodos bei sėdinčio Budos, kurio aukštis be platformos, ant kurios jis pasodintas, siekia net 14 metrų. Kaip ir visur budisme, taip ir čia, laiptai link budos iš abiejų pusių saugomi drakonų.
Buda, sėdintis lotoso pozoje
Drakonas ir aš
Long Song Pagoda
Didžiulis gulintis Budda
Milžiniškos Buddos pėdos
Kai tiek privaikščiojom, norėjosi jau kuo greičiau poilsiuko nuo kepinančios saulės ir maistuko įsimesti į skranduką. Prie pat Long Song Pagodos atradome vietinių lankomą valgyklėlę, joje nebuvo nei vieno turisto, tik vietnamiečiai. Tokios kavinukės yra aukso vertės, nes ten paragauji tikrojo vietinio maisto, neadaptuoto europiečiui. Užsisakėm lotoso žiedų salotų, vaisių kokteilių ir vietnamietiškos kavos. Už viską sumokėjome tik kelis dolerius, nors privalgėm iki soties.

Lotoso salotos
Diena buvo ilga ir smagi. Vis tik Nha Trang nors ir vadinamas rusų poilsio sostine, bet turi ką pasiūlyti pamatyti, aplankyti. Esu čia buvus ir pernai, bet neišmaišiau pačio miesto taip giliai, kaip dabar. Ryt tikriausiai trauksime jau iš čia kažkur kitur ;) Nesinori vienoje vietoje užsibūti ilgiau kaip 1-2 dienos, nes norisi pamatyti kuo daugiau. IKI.