2012 m. sausio 11 d., trečiadienis

8 d. Indija, žaliasis ir arbata kvepiantis Munnar

Vieta: Indija – Kerala valstija – paliekam Kumily – vykstam į Munnar.

Autobusas iš Kumily į Munarą išvyksta 5:40 val. Kelionė trunka 5 val., nes kaip visada tiesioginio autobuso nėra, jis stoja visuose miestuose ir kaimuose, važiuojam labai kalnuotomis vietomis, siauru keliuku. Vietomis kelias toks siauras, kad autobusas net neprasilenkia su kita mašina, atvažiuojančia iš priekio. Tenka kažkuriam važiuoti atbuliniu tol, kol privažiuoja platesnę vietą prasilenkimui.
Nereikia bijoti 5 valandų kelionės, nes autobusas 10-čiai minučių stoja dvejose vietose, taigi per tą laiką galima nueiti į WC, pastovėti (nes sėdėjimas nepatogioj sėdynės jau būna pabodęs).
Autobusas, su kuriuo važiavom šiandien – labai jau prastos išvaizdos, bet traukia labai gerai. Kitaip ir būti negali, nes tikrai su silpnu varikliu nebūtume „užkopę“ į 2 km. aukštį nuo jūros lygio, kur yra Munnar miestelis.
VIDEO – autobusas iš Kumily į Munnar
Patarimas keliaujantiems – važiuojant anksti ryte į Munnar’ą, būtinai apsirenkite šiltai važiuojant autobusu, nes langų kaip ir nėra, o kylant vis aukštyn į kalnus darosi vis šalčiai ir šalčiau. Aš sėdėjau net į dekį susisukus, bet vistiek nebuvo šilta.
Visą kelią važiavom labai smagiai, nes vairuotojas ir konduktorius buvo labai linksmai nusiteikę. Visą kelią grojo indiška muzika, bet tokia tribal. Jie mums ir padainavo ir pašoko, ir galvom visai neblogai palinksėjo pagal savo muziką. Susibendravom, pasikalbėjom. Mūsų kuprines padėjo taip, kad niekas jų netryptų, davė vietas geriausias – pačiame priekyje. Žodžiu, kelionė autobusu buvo super!
Mūsų autobusas, pavadinimu ALPHONSA

Iš išorės atrodo labai gražus autobusas, o viduje tai vaizdas daug prastesnis

Munnar arbatos plantacijos (kiek jų matėm važiuojant autobusu) daug gražesnės ir didesnės nei prieš tai kur buvom – Kumily. Čia arbata auga 2 km aukštyje, t.y. visu kilometru aukščiau. Ir beje čia daug šalčiau. Visą dieną vaikščiojau apsirengusi su megztiniu. O vakare pasidarė dar šalčiau, tik apie ~+15 ar +16 šilumos.
Atvykus į Munnar miestuką iš karto susiradom autorikšos vairuotoją, su kuriuo sutarėm, kad visą dieną mus apvežios po arbatos plantacijas, kuo aukščiau į kalnus. Angliškai jis kalbėjo normaliai, bet kai jau nusimetę daiktus viešbutyje įlipom į jo autorikšą, jis nuvažiavo iki kažkokios vietos ir išlipo. Įlipo vairuoti jo brolis. Paklausiau ar jis moka angliškai, ar susikalbėsim, tai tas pirmasis atsakė – moka, labai gerai moka.
Pasirodo nieko jis nemoka, tik mintinai iškalęs frazes, kad vežant pro tam tikrą vietą žinotų ką pasakyt, kas tai yra ir panašiai. Jonas jo klausinėja apie Indiją kažką, o jis ok, ok, ir pasakoja apie futbolą kažką, kad žaidžia komandoj, koks jo marškinėlių numeris. Ką beklausi, atsako visišką lempą. Tik tiek, kad papasakojo mintinai išmoktą tekstą apie tas vietas (tikrai labai gražias) kur mus vežiojo visą dieną.
Vietos aplink Munnar tikrai labai gražios, aukštai kalnuose yra ežerų, panoramos pasakiškos, visur žalia žalia.
VIDEO - Užtvanka I
VIDEO - Užtvanka II

Žodžiu, vairuotojas parodė viską, ką galėjo, netgi neprašomas stojo tose vietose, kur gražios panoramos. Ši visos dienos kelionė autorikša kainavo 700 Rs (~42 Lt).
Arbatos plantacijos
VIDEO - moterys dirbančios arbatos plantacijose
Šiandien vėl esam „žvaigždės“, nes visur kur važinėjam, kažkaip nesutinkam turistų, keliauja mūsų maršrutu labai daug indų ir jie visi be abejonės nori su mumis nusifotografuoti. O kai šis procesas prasideda, tai jau net pradeda įkyrėti. 
Viskas vyksta taip, atbėga koks vyras indas, paprašo nusifotografuoti su manimi ir su Jonu kartu, tada jau tik su manim, tada pamato jo draugeliai subėga ir pradeda peštis kas su manim nusifotografuos. Tada atbėga jų žmonos, indai vyrai apsiramina ir prasideda grupinis fotografavimas – visa krūva indų ir mes. Mes esam pastovūs objektai, o jie tik keičiasi ir keičiasi, kol visa giminė praeina. O fotografuoja tai ne po vieną kadrą, o po 10-20 kartų. Nes tas kuris fotografuoja taip pat nori papulti į kadrą ir taip keičiasi kaip konvejeris - fotografuotojas pereina į fotografuojamo vaidmenį. Ir t.t.
Viena iš indų šeimių, kuri fotografavosi pusvalandį su mumis
Pavažiuojam su autorikša, išlipam kitoj vietoj, o ten vėl subėga su fotikais indai ir vėl prašo nusifotografuoti su mumis. Ir taip visą dieną.
Jonas išsiprašė, kad vairuotojas leistų jam pavairuoti. Ir pavairavo, nedaug, bet vistiek tai padrė, nes pastoviai man zyzė, kad paprašys kokio nors indo, kad duotų pralėkti.
VIDEO – Jonas vairuoja tuk-tuk‘ą
Čia mūsų vairuotojas, jam beje tik 24 metai 
Vairuotojas nuvežė prie ežero, kuriame yra aukso ir jo plotas 300 hektarų. Ir tikrai priėjus prie jo kranto pamatėm, kad jis visas žiba tarsi smulkiais auksiniais trupinukais nubarstytas. Sako, tik neikit maudytis nes labai šaltas vanduo. Jonas įkišo ranką ir konstatavo faktą - pas mus vasarą vanduo ežere šaltesnis būna. 
Ežeras, kurio plotas 300 ha
Kalvelė, ant kurios filmuojamios indų šokių scenos su drambliais
 Atvykus prie ežero, nusipirkom šokolado ir nuėjom pailsėti kuo toliau nuo dėmesio ir fotografavimosi. Paragavom namų gamybos šokolado su įvairiais priedais. Jis tikrai skanus ir vertas tų 40 Rs. (100g).
Ginučiai ;) 
VIDEO - Indiški Ginučiai
Namų gamybos šokoladas
Išsipildė viena iš mano mini svajonių (maxi buvo Indija, ir ji jau tapo realybe!!!) – valgyti ne normaliai iš lėkštės, o nuo bananų lapų ir su rankomis. Užsisakai maisto, padeda bananų lapus ant stalo, su dubeniu prieina, tiesiai iš jo su ranka prideda ryžių arba indiškos duonos (priklausomai nuo to ką užsisakei). Tada eina per visus valgančiųjų stalus ir su samtelių taško įvairias masalas (padažai su įv. daržovėm ir prieskonių jūra).

Mūsų nakvynė kainavo 700 Rs, nes labai norėjom kambario su balkonu, į kurį net nebuvom išėję. Juk visą dieną važinėjom po kalnus, grįžom labai vėlai ir grįžę jau pakavomės daiktus nes ryt vėl laukia kelionė į kitą miestą – Kochi. O jame yra garsieji Chinese Fishing Nets.

Info keliaujantiems. Munnar miestas yra sudarytas iš dviejų dalių – Old Munnar (kur mes ir buvom apsistoję), ir New Munnar. Pirmasis daug ramesnis, mažiau šiukšlių, dulkių ir benzdino kvapo nuo mašinų, autorikšų. Beje, visai šalia autobusų stotis. Bet norint pavalgyti teks eiti (arba važiuoti) iki New Munnar (apie ~2 km), su autorikša dviems žmonėms 20Rs (~1,20 Lt).


Rytoj kelsimės 4:50 val, autobuso išvykimo laikas 5:30 val.  

Iki greito !