2015 m. sausio 23 d., penktadienis

10 d. Hoi An. My Son šventykla ir žirklių diena

Vakar iš vakaro buvome nusipirkę bilietus į My Son šventyklą.  Čia galimos dvi opcijos: 1) pirmyn ir atgal veža autobusu; 2) pirmyn - autobusu, atgal - laivu. Pirmas variantas kainuoja 4$, antras 6$ ir dar pietūs laive įskaičiuoti į tą pačią kainą. Abejais atvejais įėjimo bilietas į šventyklą yra neįskaičiuotas. Bet už tą kainą mus paima iš viešbučio, pavežioja, palaukia, paplūkdina ir grąžina, kaip kad sakė, atgal į viešbutį, bet iš tikrųjų tai į Hoi An senamiestį. Beje, galima daryti kaip kad aš dariau pernai - patiems beveik dvi valandas dardėti su motoroleriu, bet čia pakankamai šalta rytais. Ir dar gi... mane naktiniame autobuse peršaldė kondicionierius... Visa užkimus nuo jų beprotiško noro važiuoti naktimis itin šaltai. Gal vairuotojai taip daro, kad patys neužmigtų naktiniame kelyje. Taigi, kad ir kaip gaila, bet nerizikuoju ir motorolerio kol kas, kol nesijaučiu gerai 100%, nesinuomoju. Ir vis tik neprašauta kad važiuota su autiku nes už tą kainą gavom dar ir nerealiai nerealų gidą!!! Gyvas, judrus, šmaikštus ir tikras oratorius! Taip išraiškingai viską papasakojo, kad net beveik nieko nefotografavau, o tik klausiausi jo istorijų. Beje, jis atsakė į visus iškilusius klausimus man apie šias My Son šventyklas, apie religiją, aukojimo apeigas, dar ir kas nepriklauso papasakojo. Super gidas!
Įėjimas į My Son šventyklą - 5$. Architektūra primenanti Angkor Wat. Daugelis šventyklos dalių, kompleksų subombarduota amerikiečių Vietnamo karo metu. Dar iki dabar likusios gilios duobės nuo bombų atakos. Šioje vietoje, t.y. My Son, buvo karinė Vietcom (Vietnamo šiaurės komunistų) bazė, todėl amerikiečiai ir bombardavo šį miestą. 
My Son šventyklos komplekso pastatai
My Son
Apsara
My Son - induismo ir budismo šventyklų kompleksas, statytas Čampos karalių. Tai nebuvo jų gyvenamoji vieta, o tik aukojimui skirtos šventyklos. Iki šiol archeologai nesupranta kaip jie sugebėjo pastatyti tokius statinius, su tokia išskirtine architektūra, raižiniais, reljefais, nenaudojant jokios  rišamosios medžiagos tarp plytų ir akmenų. Plytos rankų darbo ir akmuo be cemento ir viskas laikosi iki dabar, t.y. tai kas likę amerikiečių nesubombarduota. Kas dabar atstatyta tai su cementu ir fabrikinėm plytom ir po 10-20 metų tas naujas darbas restauracijos jau baigia sugriūti.
Naujos statybos siena - jau baigia sugriūti po 10 metų
 
Senoji Čampos karalystės laikų siena - atrodo net laiko nepaliesta
Dabar dar yra išlikusi maža Čampos bendruomenė, kuri gyvena Vietnamo pietuose, Mekongo deltoje, šalia Kambodžos sienos. Žmonės yra tamsaus veido, juodų garbanotų plaukų ir rengiasi ilgais drabužiais kaip kokie musulmonai.
Šios šventyklos My Son turi tiek budizmo, tiek ir induizmo apraiškų. Šventyklos, skirtos aukojimui, atsuktos į rytų pusę nes neturi langų, tik angą (duris) įeiti į vidų ir aukoti. Aukodavo ne kraują ir ne žmones, o tik šventą pieną iš indų laikomu švento gyvūno - karvės ir šventą vandenį - surenkamą aukštai kalnuose arba iš lietaus. 
Vyriškoji Šyvos pusė - LINGA
Vakarieniauti ėjome į jau vakar patikrintą kavinukę ir tikrai nesigailėjome užsisakę Banh Xeo 40000 dongų ir Lau Hai San / sea food pot - 80000 dongų. Aišku, gal ir nelabai išvaizdžiai tai atrodo - puodas kaip močiutės kaime, aprūkęs, suodinas, ant stalo mums patiesė laikraštį - bet skonis šio patiekalo pasakiškas.
Lau Hai San / Jūros gėrybių puodas


Beje, šią dieną drąsiai pavadinčiau žirklių diena :) Nes visur kur šiandien valgėm, atnešdavo žirkles tam kad pasismulkinti užsisakytą patiekalą. Prieš vakarienę, vietinių gausiai apsėstoje kavinukėje, tiesiog smalsumo vedami užsisakėm tai ką ir jie visi valgė - čili pipiriukus sumaišytus su kalendra ir susuktus į ryžių popierių ir pakeptus ant žarijų. Geras skonis, super! Ir prie patiekalo atnešė ne peilį, o žirkles :) Pasismulkinkit, vadinasi! Pasikarpėm ir suryjome su padažiuku bei salotomis. 
Gatvėje ant žarijų kepami čili suktinukai - 5000d/vnt
Susikarpėme patiekalą su įrankiu, kurį gavome - žirklėmis
Valgant vakarienę, mums vėl atnešė žirkles ir parodė, kad jos skirtos tam Banh Xeo blyneliui perkirpti. O čia pasirodo dar visas ritualas valgymo. Perkerpi, dedi ant ryžių popieriaus, užberi žalumynų, susuki ritinėlį, mirkai į žuvies padažą ir valgai.
VIDEO - Banh Xeo valgymo pamokėlė (spausti)


Banh Xeo - pasikarpykite, nes peilio nėra :)

Ši diena taip pat buvo ilga ir puiki, ryt laukia kita – ne ką mažiau įspūdingesnė. Ryt trauksime dar šiauriau, į Hue. Tai Vietnamo imperatorių pastatytas miestas, su itin daug gražių statinių.

Beje, žinau, kad labai... labai atsilieku su blogo rašymu, bet tiesiog taip trūksta laiko rašymui... 
Iki ryt ;)