2014 m. kovo 22 d., šeštadienis

8d. Vietnamas. Iš Hue į Hoi An

Dar šiek tiek trumpai apie vakarykščias Hue aplankytas vietas
Įėjimai į visus vakar aplankytus objektus nekainavo daug. Citadelė ir uždraustasis miestas – 105000 d (~12Lt), Khai Dinh – 80000d (8,90Lt). Visi kiti – nemokami. Čia, agentūrose, yra siūlomi pažintiniai turai po Hue miestą ir visas jo įžymybes. Kaina svyruoja apie 30-40 USD. Bet pačiai viską pamatyt buvo daug įdomiau. Daugelis lankytinų vietų yra pačiame centre, šalia Perfum River, kitos – 10 km atstumu nuo Hue. Jos lengvai pasiekiamos išsinuomavus motorolerį pusdieniui (3 USD). Taigi ir vėl konstatuoju faktą – viską darantys be agentūrų pagalbos, galima daug, labai daug sutaupyti. Pavyzdžiui, vakarykštis biudžetas vietoje 30 USD yra tik 13 USD (kuras 1 USD, motoroleris 3 USD, įėjimai į mokamus objektus ~9 USD). O dar ta neįkainojama patirtis važiuoti motoroleriu per tokį chaotišką eismą. Hue nėra mažas miestas, eismas čia nemenkas.
Vairavimas ir kelių eismo taisyklės Vietname
Kelių eismo taisyklės Vietname yra tokios:
1 taisyklė – taisyklių nėra. Beje tai pagrindinė taisyklė.
2 taisyklė – tas kas važiuoja priekyje tavęs, tas nesidairo atgal pro veidrodėlius, gali kada nori net neperspėjęs ir neparodęs posūkio staigiai pasukti iš pirmos juostos į kairę, arba iš trečios į dešinę. Tas, kas važiuoja iš paskos, turi saugotis važiuojančių priekyje.
Oras Hue
Vakar vakare žiauriai sulyjo lietus, kiaurai permerkė, grįžus į viešbutį rūbus netgi teko gręžti. Tolesnės orų prognozės - lietus ir griaustinis. Taigi, nėra reikalo čia užsibūti, reikia traukti dar piečiau į Hoi An miestą. Jo senamiestis visas įtrauktas į Unesco paveldą. 
Šiandienos įvykiai: autobusu iš Hue į Hoi An
Ryte - šalta, visa net pašiurpus nuo drėgmės ir žemos temperatūros. Brrr.. Aš juk neturiu šiltų rūbų ... Iš Lietuvos išskridau su tokiais plonyčiais. Tikiuosi Hoi An bus šilčiau. Keistas tas oras, juk tik atvažiavus čia, buvo karšta, o praėjo kelios dienos - šalta ;)
Kilometražas Hue-Hoi An tik 130 km, bet autobusas važiavo 5 valandas. Vietovės vaizdingos. Pakeliui pravažiuotas miestas Danang – įspūdžio nepaliko. Beje, buvau prisikaičius ir prisiklausius iš sutiktų keliautojų, kad Danang labai turistinis, jame pilna rusų, kurie kaip visada elgiasi pagal savo standartus ...
Hoi An
Vieta nakvynei rasta lengvai ir greitai. Home stay, t.y. apsigyveni su vietiniais, na tiksliau jų name. Gautas kambarys nerealiai didelis, erdvus! Yra ir terasa, langai iki žemės. Wow! Ir visa tai tik 12 USD / 30 Lt. 
APARTAMENTŲ VIDEO 
Home stay - kambarys
 Hoi An miestukas labai jaukus, gražus, mielas su autentišku senamiesčiu. Tvarkingas, su daugybe gatvių, skverų, senoviškų namukų. Teka upė, kurioje pilna valčių ir laivelių. Ore tvyro nuostabi dvasia, visi atsipalaidavę ir laimingi.
Valtelės Hoi An prieplaukoje
 Visą laiką kol esu Vietname, vis kaupiausi paragauti patiekalo Hot Pot Seafood (lietuviškai išvertus - “jūros gėrybės karštame puodelyje”). Visose kavinukėse yra šis patiekalas, bet jis ne itin pigus (~20 – 40 Lt), o čia Hoi An vienoje iš kavinukių vis tik smalsumas (ir aišku kaina – 130000d / 15 Lt) mane nugalėjo. Ir gerai padariau, kad užsisakiau, nes nerealiai skanu, pilna kalmarų, krevečių ir nerealaus skonio žuvies. Patiekalas puode, pastatytas ant ugnies ir visas kunkuliuojantis atnešamas ant stalo. Wow, super duper kaip skanu. O kvapas neapsakomas. Jūros gėrybės ne penkis kartus šaldytos ir atšildytos, o totaliai šviežios. Eina sau, kaip aš pasiilgsiu Lietuvoje tokio maisto ... 
 Hot Pot Sea Food - kunkuliuoja, verda -niamy niamy
 Hoi An visos galvės pilnos kiniškų žibintų, kurie įžiebiami naktį 
 Vietinės lupikės, už kekę bananų paprašė 12 Lt ;)
Vakare prieplaukoje pristojo moterytės su savo mikro laiveliais ir siūlė pasiplaukioti upe po vakarėjantį miestuką. Prašė 100000d, nusiderėjau per pusę. Ir tai buvo tikrai smagus laiko praleidimas, nes valtelė buvo tokio senumo, moterytė beje irgi. Plaukiau ir galvojau – kuri užlinks pirma ... Bet pastaroji buvo puiki irkluotoja, taip mikliai ji valdė valtelę su vienu netgi ne irklu, o pagaliuku ;) Wow, patirtis daro savo. 
Tikriausiai nušokau nuo proto, bet ryt laukia kelionė išsinuomotu motoroleriu į My Son miestelį, iki ten apie 60 km. Visi šiaip važiuoja su kažkokiais autobusiukais/minivenais. Netgi žmogelis, nuomavęs motorolerį sako, kad tai prasta mintis, kelias blogas, bus labai sunku. Na bet tai bus dar vienas nuotykis ;)  Oi beje, oras čia puikus, šilta. O rytojui praneša lietų ... Hmmm, na bus matyt ;)
Vakaras žibintų apšviestame mieste
Kadangi šiandien šeštadienis, tai norėjosi ilgėliau pasibūti, pavakaroti miesto šurmulyje. Dieną Hoi An atrodė gražus miestas, o vakare - stebuklingai nuostabus, apšviestas gausybės įvairiausių spalvų ir formų kinietiškų žibintų. Oho, tikrai įspūdinga vieta. Vajetus, alus kavinėje arba bare tik 5000d, t.y. 0,60 Lt ... Aš gi nemėgstu alaus, bet čia jis labai skanus, nes šviežias, vietinės gamybos, vadinamas jis Bia Hoi
Labanakt ;)