2017 m. kovo 11 d., šeštadienis

THAI 11. KRABI. Tiger temple - šventykla žudikė...

Vakar iš vakaro eidami miegoti buvome nusprendę, kad šiandien tikrai jau neskubėsime keltis, išsimiegosime iki 8 val. ryto. Deja, jau taip įpratau anksti keltis, kad ir šįryt prabudau 6 val. Kadangi prabudau, tai pasiėmiau telefoną ir rašiau blogą, nes labai daug dienų jau atsilieku...
Sulaukiau kol prabudo ir mano bendražygiai. Pusryčiavome lėtai, o dažniausiai juk mes skubėdavome, kad kažkur spėti, nevėluoti. Keistas jausmas valgyti normaliu tempu :)
Viešbučio savininko pasiklausiau kaip nuvažiuoti iki TIGER TEMPLE ir kokią protingą kainą derėtis su tuk-tuk'ais. Jis pasakė, kad žmogui turi kainuoti apie 60 batų ir kad reikia gaudyti maršrutinį transportą, kuris važiuoja oro uosto kryptimi (40 batų), po 9 km išlipus gaudytis motorolerius - taxi, jie pavežtų į kalną 2 km, t.y. kur yra šventykla (20 batų).
Pirmas bandymas susiderėti kainą su tuk-tuk'o vairuotoju buvo kosminis. Paprašė jis 400 batų, o kai nesutikome, jis parodė kad eitume paskui jį ir nuvedė iki taksi. Nors mes jam aiškiai sakėme "No taxi. Need cheap drive" (pastaba - kalbam broken English su jais, tam kad susikalbėti). Numojom ranka, nes taksistas užsiprašė dar daugiau - 600 batų.
Kaip tik pro šalį važiavo maršrutinis autobusiukas, kursuojantis į oro uostą, pastabdėme jį ir susitarėm, kad jis nusuks iš maršruto ir iki pat kalno viršaus nuveš mus už 50 batų/žmogui. Super, mes važiuoajme. Pigiau, patogiau ir mažiau galvos skausmo nei derantis su tais lupikais tuk-tuk'ininkais. Nes jie mato, kad tu turistas, vadinasi tu gali mokėti 4 - 5 kartus brangiau nei reali kaina. Thanks, but no thanks ;)
Vienas iš šventyklos sargybinių
 
Šventykla vadinasi "Tiger Temple" turbūt tik dėl kelių netikrų marmurinių tigriukų. Deja, bet tikrų - riaumojančių ar bent jau miaukiančių, mes tikrai nesutikome - nei vaikštant uolose, kur įrengtos mini šventyklėlės su Budos skulptūromis, nei užlipus 1220 laiptelių ir beveik mirtinai nusikamavus... Nors, manau, kad tigras tokiame aukštyje ir karštyje tikrai jau senai būtų... užmigęs ir pas Budą nukeliavęs.
 
Įėjus į pirmąją šventyklą, kalno apačioje, radome jos viduje pietaujančius vienuolius. Jie čia ir gyvena, ir meldžiasi, taigi ir pietavo ne prie kokio tais pietų stalo, bet tiesiai už didžiulės Budos statulos. Vienas iš jų netgi lindėjo Facebooke. Kažkaip jau nebe pirmą budistų vienuolį tenka sutikti Tailande, kuris yra aktyvus socialinėje erdvėje ir kuris minko išmanųjį telefoniuką... Na, tarkime jis taip skleidžia gerą energiją ir neša tikėjimą į visų širdys...
Toje pačioje šventykloje radome ir rinkinukus, kuriuos tu gali nupirkti ir padovanoti budistų vienuoliui. Tą rinkinuką sudaro jų geltonas apdaras, tualetinis popierius, dantų pasta ir šepetėlis, visos kitos smulkios higienos priemonės. Kaina 100 batų (3 EUR) už S dydžio budistinį drabužėlį, 200 už M ir 300 už L. Vienuoliai, kadangi gyvena tik iš išmaldos, tai matomai iki XL dydžio neužauga, nes pardavime toko dydžio tiesiog nėra.
Viena iš šventyklų oloje - dar apačioje
Rinkiniai vienuoliams: S, M ir L dydžiai
 Tigriukas, tupintis pagrindinės šventyklos papėdėje
 
Lankymasis "Tiger Cave" šventykloje yra nemokamas. Kad užlipti iki jos, iki pačio jos viršaus, o jopapa..., reikia įveikti 1237 laiptelius - belekaip stačius ir su aukštom pakopom. Kojai padėti laiptas siauresnis už pakopos aukštį. Nesitikėjom, kad tiek prakaito teks išlieti kol pasieksime viršų. Beje, mes atvažiavome čia per patį karštį - vidurdienį... Saulė plieskia negailestingai, laiptai vietomis visiškai atviri, be menkiausio šešėlio... Lipdami į viršų, sutikome daug bezdžionių. Jos čia jaučiasi vierchais ir gal net šventyklos šeimininkėmis. Beje, šventyklos laiptų pradžioje, t.y. apačioje, kabo skelbimas "Buy food for monkeys", tačiau viršuje jau parašyta - "Do not feed monkeys". Bezdžionės skaityti nemoka ir  maisto jau akiplėšiškai reikalauja, pakilus laiptais aukštyn.   
Šūstriakės bezdžionės...
Viršus - 1237 košmariškai stačių laiptų įveikta... 
Štai kokio dydžio Buda visus pasitinka viršuje... 
Mažiausiai 20 kartų didesnis nei žmogus... 

 Šventykla ant uolos. Vaizdas iš viršaus

(šita foto skolinta, ne mano fotografuota) 
Keli įdomūs faktai apie Tiger Cave Temple:
  • Laiptų aukštis vietomis siekia net 30 cm. 
  •  Vietine kalba šventykla vadinasi - Wat Tham Suea
  • Laiptelių skaičius iki pat viršaus - 1237.
  • Kalno aukštis... net 278 metrai...
  • Pastatyta 2518 m. (pagal Tailando kalendorių arba tiesiog 1975 m.
  • Pavadinta Tiger Cave Temple, nes 1975 metais, čia oloje meditavęs vienuolis išgirdo tigro riaumojimą ir nusprendė, kad čia turi stovėti šventykla.
Nusileidome žemyn iš to beprotiško aukščio ir turėjome net prisėsti geram pusvalandžiui, kad atsigauti nuo alinančio karščio, atsigerti vandens, atgauti jėgas, o kai atsikvėpėm, toliau ėjome link uolų, kuriose įrengtos dar kelios šventyklos ir pasirodo, netgi gyvena budistų vienuoliai. Įdomu ar Facebookas jiems gerai veikia tokiose uolose?.. :) 
Viena iš įspūdingųjų uolų
Kelionę tęsėme gražiu džiunglių taku, su beprotiško aukščio augmenija...  Eini, dairaisi ir mąstai, kad tai, kas yra aplink, tai - nesuvokiamo dydžio medžiai, akinančio ryškumo žaluma ir, aišku, alinatis karštis...  Bet čia daug pavėsio ir... neaiškių garsų, šlamesių. 
Didžiulis džiunglių medis
Tailando džiunglės 
Šventykla uoloje 
Vienuolių nameliai uolose 
Gongas 
Vakar vakare jau žinojome, kur vakarieniausime šiandien - naktiniame jūros gėrybių turguje.  Taigi, nesiblaškėme, neiškojome vietos vakarienei, o bėgte bėgome tiesiai prie Krabi upės, kur tik vakarais atsidaro šis valgymo punktas. Užsisakėme keturis skirtingus patiekalus, miksavome, ragavome vieni iš kitų. Skani buvo mūsų vakarienė, tik tikrai ne itin pigi... Vienas patiekalas vidutiniškai kainavo apie 200 - 300 batų, tai 5,5 - 8 EUR.  
Naktinis turgus ir jūros gėrybės