2014 m. kovo 23 d., sekmadienis

9d. Vietnamas. My Son šventyklos

5:00 val. ryto. Tamsu ir tylu už lango, jokio šurmulio. Uch… reikia keltis ir važiuoti su motoroleriu į My Son kuo anksčiau, kol ten dar neprivažiavo krūvos turistų su autobusais, specialiai ten vežančiais, laukiančiais, ir parvežančiais atgal į Hoi An. Kiek pasidomėjau, tie autobusai išjuda apie 7 - 8 val ryto.
5:30 val. – ant motorolerio, jau kelyje iš Hoi An į My Son. Gatvės visos judrios ir atgyjusios, nors ką tik buvo totali tyla visame mieste. Gera valanda kelio (~60km) ir štai My Son miestukas.
My Son
Šis My Son miestas yra saugomas UNESCO. Tai Čampos karalystės, gyvavusios centriniame Vietname II-XVa., sostinė ir religinis centras, skirtas garbinti dievus ir pačius Čampos karalius. Archeologai išsiaiškino, kad šis kompleksas buvo statytas keistai, t.y. plytos dedamos buvo be ornamentų ir tik pastačius šventyklą, buvo iškalami įvairūs raštai, piešiniai ant jos sienų. Vienu iš Čampos karalių viešpatavimo laikotarpiu, beveik visų bokštų viršūnės buvo padengtos grynu auksu, o atėjus nuosmukiui, ta garbė iš bokštų buvo atimta...
My Son vienos iš šventyklų raštai
Bėgant metams kompleksas užaugo džiunglėmis. Jis buvo dar kartą atrastas 19 amžiuje, bet amerikiečiai subombardavo jį karo metu, kadangi Vietnamo valdžia šį miestą laikė kaip vieną iš karinių bazių. Iš 68 My Son statinių yra like tik 20, bet ir tie prastos būklės.
My Son šventyklų liekanos
My Son griūvėsiai apaugę žolėmis

Vietinis My Son sargas

Beje, My Son turi tuos pačius architektūrinius bruožus kaip ir Pietryčių Azijos šedevrai:  Ankor Wat šventykla Kambodžoje, Bagan - Birmoje, Borodurum - Indonezijoje ir Ayutaya - Tailande. 
Įėjimas į šį kompleksą kainavo 100000 dongų, t.y. tik 12 Lt. Na nors ir daug esu visko mačius, bet My Son patiko. Plotas tik jo nėra didelis, tikėjausi ilgėliau teks klaidžioti po džiungles. Ir už poros valandų čia jau buvo pilna turistinių autobusų, krūvos žmonių. Kaip gerai kad pavyko išvengti to šurmulio, nes kažkaip nemėgstu, kai fotografuoju ir kadre malasi šimtai žmonių. Beje, čia vyko ir vietnamietiškų šokių pasirodymas (foto žemiau).
Pakeliui namo, t.y. į Hoi An, ant kelio moterytės pardavinėjo arbūzus. Ir kaip nepirkti, kai  5 kg arbūzas kainuoja centus? O dar, kaip vėliau paaiškėjo, jis be galo skanus!
Arbūzų pardavėja
Ir pagaliau pajūrys!
Šiandien per pietus atradau dar vieną nuostabų vietnamietišką patiekalą. Blynelis keptas su sojų daigais, prie jo patiekiami  ryžių lapai, žuvies padažas, čili pipiriukai, čili padažas ir įvairiausios žolės (salotos, kalendra ir mėta ir kažkokios kitos). Ant ryžių lapo reikia dėti ketvirtį blyno, apibarstyti žalumynais ir susukti suktinuką, jį valgyti mirkant į padažus. Na, super, tikrai geras patiekaliukas. Tokio dar čia nebuvau valgiusi. Beje, kaina 3 Lt. 
Naujas atrastas Vietnamo kulinarinis šedevras
Ką gi, dar viena nuostabi diena, pilna visko: beprotiškai gero, dieviškai skanaus, pasakiškai gardaus maisto... Ryt traukiu dar piečiau ... Atsikelti ir vėl reikės 5:00 val... Labanaktukas...