2014 m. kovo 27 d., ketvirtadienis

13d. Vietnamas. Po Nagar Cham šventyklos ir Ba Ho kriokliai

Kadangi jau kelintas rytas iš eilės, kai tenka keltis 5 val ryto, skubėti į autobusą, tai šįryt, automatiškai, be jokio žadintuvo 6:00 aš jau buvau gyva ir sėdau aprašyti savo kelionės įspūdžius. Miestas už lango jau klega ir saulutė nejuokingai kapoja savo spinduliukais.
Miestas pro viešbučio langą
Mano rytas – verda vanduo kavai su gyvatuku
Na kažkiek parašiau ir skrandukas gurgti pradėjo. Pradėjus ieškoti kokios nors maistiaškės, gerokai nustebino faktas, kad šitame mieste gauti pavalgyti 7-8 val ryto yra neįmanoma misija. Kai sakau „pavalgyti“, tai kalbu apie normalų šiltą maistą, o ne apie visokias bagetes, hamburgerius ir t.t. Eini pro kavinę, o jie tave kviečia užeiti, kai pasakai kad nori normalaus maisto, visi tik linkčioja galvas ir sako - „oi, ne dabar, vėliau, už trijų – keturių valandų, dar gi visi turistai miega, nieks nevalgo tokiu metu“. Na gi tikrai, po gatves tokiu metu malasi tik vietiniai. Tai reik ieškoti nuošalesnės vietelės – kur patys vietnamiečiai valgo. Taigi, pusryčiai gavosi – taupymo režimu, bet labai skaniai ir gardžiai. Mėsytė, kepta ant griliaus, ryžiai, daržovytės ir agurkų sriuba, dar ir arbatos šaltos atnešė atsigerti. Viso: 22000 d / 2,40Lt.
Pusryčiai - 2,40Lt
Kojas jau taip skauda, kad net sunkiai bepaeinu, na lėtai eiti vis tik galiu, t.y. ne savo tempu, o flegminant. Padukai skaudančiai pritrynti, tai šiandien pasilepinimui ir kojų pailsinimui –  motoroleris. Kaina 120 000 dongų (beveik 6 usd). Pačiame Nha Trang mieste yra ką pamatyti – šiauriau nuo miesto centro randasi  Po Nagar Cham Towers, kurių čia Vietname visa gausybė. Šitie, šiandiem pamatyti – atrestauruoti labai puikiai ir kokybiškai. Beje, jie statyti buvo VII-XII a. Ir manoma, kad šių bokštų-šventyklų, kurie skirti dievų  garbinimui, su altoriais viduje, buvo apie 7-8. Dabar atrestautuoti ir stovi tik 3. Kitų nėra netgi griuvėsių belikusių. Visų trejų šventyklų „veidai“ atsukti į rytus. Viso šito komplekso plotas 500 kvadratinių metrų, įėjimo kaina 22 000 dongų (~2,80 Lt).
Po Nagar Cham Towers
Šventyklos vidus - besimeldžiantys budistai
Po Nagar Cham Towers

Kita, šiandien aplankyta vieta – gaivūs, vėsūs ir raminantys, džiunglių apsuptyje šniokščiantys - Ba Ho krokliai. Iki jų teko 22 km važiuoti greitkeliu, kuris beje driekiasi per visą Vietanamą – Highway 1. Toliau reikėjo smagiai pasikratyti dar 3 km pro kaimukus itin duobėtu ir vingiuotu keliuku. Ir ... Ir ... Eiti džiuglėmis per didžiulius akmenis, lipti aukštyn, žemyn, aukštyn ir saugotis , kad nepaslysti. O man juk taip skaudaaaaaa kojas. Na bet atlaikiau, nuėjau tuos 2 kilometrus pirmyn ir 2 atgal, užlipau visur kur reikėjo. Tikslą pasiekiau ;) Kriokliukai nėra labai dideli, nes vanduo gerokai išdžiūvęs. Įkišau kojas atsigaivinimui į šaltą vandenį ir užpuolė žuvytės ;) Smagu gi!
Smagusis džiunglių keliukas link krioklių
Pakeliui link krioklių
Po tokių ilgų pasivaikščiojimų ir karščio (+34 šilumos šiandien), norėjosi kuo greičiau kažkur prisėsti, pailsinti kojeles ir kažką į skranduką įsimesti. Maisto paieškos nelabai sėkmingos buvo, kadangi ne pačiame Nha Trang mieste, o kažkokiame kaimelyje ta paieška vyko. Čia, Vietname, labai populiaru kavinės, vietiniai patys susėdę jose geria alų, kavą, arbatą, bet pavalgyt nieko jose nėra. Taigi, atrodo jau pamatai maistiaškę, sustoji, užeini, o ten dar viena kavinė ... Na bet galiausiai kažką vis tik pavyko rasti – tiesiai ant gatvės du vaikinukai gamino Pho. Jau įsitikinau ne kartą, kad kuo baisiau atrodo indai, įrankiai ir visa aplinka gaminimo, tuo skanesnė ta Pho sriubytė. Ir šiaip, gatvės maistas – vienas iš skaniausių ir aišku, pigiausių. Nesilaiko niekas čia jokių higienos normų ar reikalavimų , viskas tiesiog ant svilinančios saulės sudėta, mėsa, makaroniukai, daržovės. Bet pasakiškai skanu! 
Pietūs – Vietnamietiška Pho – 15000d / 1,80Lt
Na, o vakarienė vėl buvo dviguba ir super duper ultra skani – kalmariukai, tik skirtingai paruošti. Pirmieji su čili ir citrinžolėmis ir česnakiuku, antrieji – įdaryti tunu. Wow... Kažkas nerealaus ;)
Kalmarai su česnaku (6 Lt)
 Kalmarai įdaryti tunu (6 Lt)
Maistas dieviškai skanus Vietname ir, sakyčiau, pakankamai nebrangus. Kadangi keliavimas driekiasi vis pajūriu, tai valgau vien jūros gėrybes. OMG, kaip aš verksiu Lietuvoj grįžus, kai pirktos Maximoje krevetės ar kalmarai atsiduos ledo skoniu …  
Beje, ryt vėl teks anksti keltis ir keliauti į Mui Ne iš Nha Trang...